eur:
390.29
usd:
359.8
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Young asian fat woman workout at gym,walking or running on treadmill equipment,exercise and relaxing concept.
Nyitókép: Natnan Srisuwan/Getty Images

Tudományos megfigyelés: hiába próbálunk fogyni, ha rosszul alszunk

195 elhízott felnőtt vett részt egy kísérletben, tanulságos eredmény rajzolódik ki. Az okoseszközök is "játszanak".

Holland kutatók megállapították, hogy a jó és elegendő alvásnak sokkal fontosabb szerepe lehet a fogyásban, mint korábban hittük. Az EurekAlerten megjelent közleményt összefoglaló 24.hu-cikkben az is olvasható, hogy a megfelelő alváshoz a heti minimum két óra intenzív testmozgás vezet el.

A következtetés forrásául szolgáló tanulmány alanyai jellemzően akkor fogytak eredményesen, ha mellette jól is aludtak, akik viszont nem, azok vissza is vették elvesztett kilóikat.

Az eredményt felvonultató tanulmányból az is kiderül, hogy az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is rosszul alszik a felnőtt lakosság harmada (nincs meg a napi 6-7 óra), ennek okai:

  • stressz
  • okoseszközök helytelen használata
  • munka és magánélet közötti határok elmosódása.

Az elégtelen vagy rossz minőségű alvás márpedig növeli a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az érelmeszesedés (az artériákban felhalmozódó zsírlerakódások) kockázatát, a cukorbetegséggel és a szervezet krónikus gyulladásával is összefügg, ezek mindegyike súlyosbíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket. A túl sok vagy túl kevés alvás szintén növeli a stroke, a szívroham és a halálozás kockázatát.

A kutatáshoz 195 elhízott felnőttet figyeltek meg, akik extrém alacsony kalóriatartalmú diétát folytattak (800 kcal/nap) nyolc héten keresztül, és átlagosan 12 százalékot veszítettek testsúlyukból. A résztvevőket ezután véletlenszerűen beosztották különböző csoportokba, amikben összesen egy éven keresztül kellett maradniuk: az egyik csoport napi placebo injekciót (49 résztvevő), a másik napi 3 mg súlycsökkentő gyógyszert, liraglutid injekciót (49) kapott, a harmadiknak heti négy edzést kellett végezniük (48), és voltak olyan csoportok is, ahol ezek kombinációját kapták a résztvevők (49). A gyakorlatcsoportokban mindenkit arra biztattak, hogy hetente kétszer vegyen részt 45 perces edzésen, spinningen és köredzésen, valamint ezen kívül heti kétszer 30 percen keresztül mozogjon még valamit.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy eredményük csupán megfigyelés, nem bizonyosság vagy tudományos tény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
A Krím utolsó bástyája is találatot kapott, titokzatos fegyverrendszert lőttek ki Ukrajnában az oroszok – Háborús híreink szerdán

A Krím utolsó bástyája is találatot kapott, titokzatos fegyverrendszert lőttek ki Ukrajnában az oroszok – Háborús híreink szerdán

Az ukrán haditengerészet friss bejelentése szerint csapást mértek a kavkazi kikötőben horgonyzó Szlavjanin vasúti komphajóra. Az ukrán közlemény szerint a Szlavjanin volt a harmadik, és egyben utolsó vasúti komphajó, amely a Fekete-tengeren hajózott. Friss harctéri felvételeken dokumentálták az első, román gyártmányú APR-40 rakéta-sorozatvető megsemmisülését Ukrajnában. Az APR-40 szinte teljesen az orosz / szovjet BM-21 Grad másolata, azonban egy Ural teherautó helyett egy DAC teherautóról működik. A román rakéta-sorozatvetőket Románia, Horvátország, Bosznia és Moldova rendszeresítette a haderejében. Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×