eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pexels

Kutatás a videohívásokról: ezért emeljük meg automatikusan hangunkat

A pandémia alatt minden eddiginél elterjedtebbé váltak a videohívások: kutatók kiderítették, miért emeljük meg automatikusan hangunkat ezek közben.

Ahogyan a videominőség romlik, automatikusan gesztikulálni kezdünk és megemeljük a hangunkat, tárta fel az ok-okozati összefüggést egy holland kutatás a The Guardian cikke szerint.

"A gesztusok, valamint más vizuális jelek, például az arckifejezés, fontos és integrált aspektusai annak, ahogyan kommunikálunk" – mondta James Trujillo, a hollandiai Radboud University Nijmegen kutatásának vezető szerzője.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy ha zaj miatt nem hallunk jól valakit, akkor hangosabban beszélünk, a csapat legújabb munkája pedig azt mutatta ki, hogy amikor egy videóhívás nehezített, az emberek jobban érzékelhetővé teszik a gesztusaikat.

"Úgy tűnik, általános tendencia, hogy nagyobb erőfeszítést helyezünk a beszédünkre és a gesztusainkra, amikor a kommunikációnkat zaj vagy rossz videókapcsolat zavarja meg" – mondta Trujillo.

A kutatók 20 videohívást figyeltek meg, melyekben 40 percen át beszélgettek egymással. A beszélgetés alatt tíz lépésben változtattak a hívás minőségében a krisztálytisztától a nagyon torzig. A résztvevők felénél a hívás minősége javult a beszélgetés alatt, másik felénél pedig romlott.

Azt tapasztalták, hogy ahogyan a videó minősége romlani kezdett, a beszélgetőpartnerek kezdetben egyre kevésbé gesztikuláltak, de ahogyan a minőség tovább romlott, egyre hevesebben kezdtek el gesztikulálni.

A gesztusok nagyobbak, de tisztábbak lettek.

Amikor gesztusokat használtak, a hangerő akár 5 decibellel is megnőtt, ahogy a videó minősége elkezdett romlani, majd ezen a magasabb szinten maradt, ahogy a videó minősége tovább romlott, és amikor a gesztusok már egyáltalán nem voltak hasznosak.

A kommunikáció több mint beszéd

Trujillo szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kommunikáció nem csak a beszédről szól, hanem beszélt nyelv esetében a vizuális és auditív jelek integrált rendszeréről van szó, amelyek együttesen működnek a jelentés közvetítésében.

"A rosszabb videóminőség kompenzálására az emberek eltúlozzák gesztusaikat, hogy segítsék partnerüket a gesztus jelentésének felismerésében, még akkor is, ha nem látják azt olyan jól, mint általában. Bár a hangosabb beszéd valószínűleg nem segít, a tény, hogy az emberek megemelik hangjukat, azt mutatja, hogy mennyire integráltak ezek a rendszerek" – tette hozzá Trujillo.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×