eur:
393.31
usd:
374.79
bux:
0
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Covid: különleges esetet hoztak nyilvánosságra

Senki sem dőlhet hátra.

Spanyol kutatók egy egészen különleges esetet hoztak nyilvánosságra a napokban. A 31 éves nő esettanulmányát az idei Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusán is bemutatják, ugyanis a páciens három oltással, teljeskörű védettséggel 20 napon belül megfertőződött a koronavírus omikron majd a delta variánsával is. A fertőzések között eltelt napok száma az eddig feljegyzett esetek között a legrövidebbnek számít – idézi a Napi.hu a CNBC hírét.

Mint olvasható, a nő először tavaly december 20-án lett pozitív a munkahelyén végzett PCR-s tesztelés során. Tünetei ugyan nem voltak, de 10 napig karanténban volt, mielőtt ismét visszatért a munkahelyére. Idén január 10-én, mindössze 20 nappal az első pozitív teszt után azonban köhögés, láz és általános rossz közérzet lépett fel nála, ezért újabb tesztet végeztetett, ami szintén pozitívitást mutatott.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az omikron sokkal fertőzőbb a delta variánsnál, és képes kijátszani a korábbi fertőzésekből és a Covid-oltásból származó immunitást is, amik védenek a súlyos fertőzés, a kórházi kezelés és a halálozás ellen.

Gemma Recio, a tanulmány egyik szerzője szerint az eset rávilágít arra, hogy az omikron variáns képes kijátszani a korábbi immunitást is. „Más szóval, azok az emberek, akik korábban már megfertőződtek, nem feltételezhetik, hogy védettek az újrafertőződéssel szemben, még akkor sem, ha teljes mértékben be vannak oltva” – fogalmazott a spanyolországi Tarragonai Institut Català de Salut munkatársa

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Az ukrajnai háború nagyon fontos tanulságokkal jár Kína számára - Ezekre a fegyverekre különösen oda kell figyelniük

Az ukrajnai háború nagyon fontos tanulságokkal jár Kína számára - Ezekre a fegyverekre különösen oda kell figyelniük

Kína az orosz-ukrán háború kirobbanása óta nagy figyelemmel követi az eseményeket, és ez nem véletlen: a nagyhatalom haditechnikája és katonai doktrínái főleg szovjet/orosz alapokon nyugodnak, így Moszkva relatív sikertelensége aggodalommal töltheti el Pekinget akkor, amikor egy esetleges Tajvan elleni akciót tervez. Különösen nagy figyelmet kapnak a háború egyik legegyszerűbb fegyverei: a különféle aknák - Írja a The Diplomat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×