eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Új elmélet magyarázza Stonehenge eredetét és használatának módját

Az ókori Egyiptommal köti össze a kutatók teóriája Nagy-Britanniát.

A Stonehenge-et a 365,25 napos napév alapján hozhatták létre, hogy az emberek nyomon követhessék a napokat, heteket és hónapokat Timothy Darvill professzor, a Bournemouthi Egyetem munkatársa szerint. A Stonehenge naptára szerint tíznapos heteket éltek az emberek, hónapokból pedig több volt, mint amennyit mi ma ismerünk.

"Ezt a fajta naptárat a Földközi-tenger keleti részén fejlesztették ki az időszámításunk előtt 3000 utáni évszázadokban, majd Egyiptomban időszámításunk előtt 2700 körül polgári naptárként fogadták el. Az Óbirodalom kezdetén, időszámításunk előtt 2600 körül széles körben használták" - mondta a professzor a Sky Newsnak. Lehetséges, hogy a Stonehenge által követett naptárat e kultúrák egyike befolyásolta.

A stonehenge-i építmény a nyári napforduló napfelkeltéjének és a téli napforduló napnyugtájának irányába van igazítva,

ami már régóta azt sugallja az embereknek, hogy feltételezzék: valamiféle naptárról van szó, mondta a professzor.

A Stonehenge legkülső helyszínét - egy 30 függőleges sarsen kőből álló kört - időszámításunk előtt 2500 körül építették.

"A harminc kő mindegyike egy-egy napot jelképez a hónapban, amely három, egyenként tíz napos hétre oszlik" - magyarázza a professzor a naptár alapelvét. A körön belüli megkülönböztető kövek a hetek kezdetét jelzik.

A kialakítás a négyévenkénti szökőnapot is megjeleníti,

amelyet a körön kívüli négy kő jelzett - ezekből mára csak kettő maradt meg.

A naptárba egy ötnapos hónapot is beillesztettek, hogy harmonizálják azt a napévvel - ezt a hely közepén található öt trilit jelképezi. Ezek mindegyike két nagy függőleges kőből áll és egy harmadik, a tetejükön vízszintesen elhelyezett követ támaszt alá, kapuszerűen.

A naptárnak a Naphoz való igazítása azt jelenti, hogy a napok számolásában elkövetett hibák könnyen észrevehetők lehettek, mivel a nap a nyári és a téli napfordulók idején rossz helyen állna, ha ez bekövetkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×