eur:
380.23
usd:
352.5
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
The new Apple iPhone 13 is debuted during the California Streaming virtual product launch in Louisville, Kentucky, U.S., on Tuesday, Sept. 14, 2021. The Cupertino, California-based technology giant has been readying four new iPhones, as well as Apple Watches with larger screens. Photographer: Jonathan Cherry/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Milliókat kaszált a fiatal az Apple-rendszer meghackeléséért

Maga mutatta be - már nem először - az Apple-eszközök sebezhetőségét.

Egy amerikai informatikushallgató, bizonyos Ryan Pickren a Georgiai Egyetemről már többedszer hackelte meg az Apple számítógépét, amiért viszont bőkezűen megjutalmazták - írja a HVG. A pénz valójában az Apple "vérdíja" volt saját hiányosságaira.

A rendszerluk felfedezésért 32 millió forintnyi dollár ütötte a markát.

A hallgató egy blogra töltötte fel a hackelés folyamatát, az iCloud Sharing (felhőszolgáltatás) és a Safari 15 böngészővel kapcsolatos problémák kihasználását. Bár a hiba helyzetfüggőnek tűnik, mindössze egy sebezhetőségre van szükség ahhoz, hogy egy hacker átvehesse az irányítást az eszköz felett. A hackelhetőség lényege, hogy egy felhőben tárolt fájl egy engedély megadása után már bármikor cserélhető, így egy egyszerű képet akár vírusfájlra is ki lehet cserélni. Pickren a fájltípusokat változtatta "csak" meg, és teljes hozzáférést kapott egy másik felhasználó Mac-jéhez.

"A hiba teljes hozzáférést biztosít a támadónak az áldozat által valaha meglátogatott összes webhelyhez.

Ez azt jelenti, hogy az összes webalapú fiók, többek között az iCloud-, a PayPal-, a Facebook- és a Gmail-fiók is feltörhető" – írja Pickren.

Pickren még júliusban jelentette a hibát, és az Apple javította is a tavaly október 25-én megjelent MacOS Monterey 12.0.1-ben.

A jutalom az eddigi legmagasabb, amit az Apple ilyen ügyben kifizetett.

Pickrennek 2019-ben az iPhone kameráját és mikrofonját sikerült feltörnie, az a felfedezés 24 millió forintnyi dollárt ért.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×