eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, a Comirnaty-vakcinák fecskendőkbe töltve a nagykállói Sántha Kálmán szakkórház oltópontján 2021. november 29-én. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Még februárban engedélyezhetik az 5 év alattiak Covid-oltását

A Pfizer-Biontech beadta az amerikai hatóságnak a legkisebbeknek kifejlesztett vakcina engedélyezési kérelmét.

A Pfizer-Biontech kedden elkezdte benyújtani a szükséges dokumentációt az öt év alatti gyerekek oltásának sürgősségi engedélyezéséhez az amerikai gyógyszerhatósághoz (Food and Drug Administration – FDA) – írja a Reuters. A hivatalos engedély még február folyamán várható.

Az engedélykérelem egyelőre két dózisra szól, miközben Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy ebben a korosztályban a vakcinából három adagra lesz szükség a megfelelő védettséghez, de hozzátette, legalább elkezdhető a védelem kialakítása a legfiatalabbaknál is.

Jelenleg az oltóanyag 3 mikrogrammos dózisát tesztelik a legkisebbek körében, míg az 5-11 éveseknél 10 mikrogrammos dózis, a 12 éves és idősebb korosztálynál 30 mikrogrammos dózissal, a felnőtteknél pedig 50 mikrogrammos adaggal oltanak.

Az már korábban kiderült, hogy Pfizer vakcinája ugyanolyan biztonságos a legkisebbek számára, mint a nagyobbaknak és a felnőtteknek, mivel a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekek megfelelő immunválaszt adtak a 3 mikrogrammos dózisra. A 2–5 évesek korosztályában azonban nem váltotta ki azt az immunválaszt a vakcina, mint amit a nagyobbnál tapasztaltak a klinikai kísérleteknél. A gyógyszergyártó januárban azt remélte, a második oltás után nyolc héttel beadott harmadik adag vakcina rendezi majd ezt a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×