INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

kibertámadás

nagy-britannia

ddos

terheléses támadás

Rear view of boy with computer

Már egészen fiatalok is „szórakoznak” a kibertámadással

Infostart

Egyre nagyobb problémát jelent a hatóságoknak, hogy már annyira egyszerű túlterheléses támadást indítani az interneten, hogy általános iskolások is elkezdtek ezzel szórakozni. A brit kiberbűnözéssel foglalkozó rendőrök már kilencéves fiatalokat is célba vesznek, hogy megpróbálják lebeszélni őket arról, hogy ilyesmivel kezdjenek el foglalkozni.

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) új kezdeményezést indított, aminek a célja, hogy a fiatalokat felvilágosítsa a DDoS-támadások indításának következményeiről. A szervezet vizsgálata ugyanis feltárta, hogy az iskolai hálózatok és weboldalak ellen indított elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások száma 2019-ről 2020-ra több mint kétszeresére nőtt.

A hatóság kibervédelmi osztálya (NCCU) szerint a támadók közül sokan középiskolások voltak, de akadtak mindössze kilenc évesek is. Az egyik elmélet szerint a fiatalok úgy tanulhatják ki a kibertámadások indítását, hogy először online játékokkal játszanak, majd modok, hackek, sőt távoli hozzáférést biztosító trójaiak telepítésével támadják meg a játékostársaikat – idézi a Napi.hu a Bitdefendert.

A brit rendőrség ezért kampányt kezdett, mely során a diákokat a Cyber Choices weboldalra igyekszik irányítani, amely tájékoztatást nyújt a számítógépes visszaélésekről szóló törvényről és a számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatos törvények megszegésének következményeiről.

Az akció célja az is, hogy a kiberbűnözést esetleg fontolgató fiatalokra is hatással legyen, hogy motiváltnak érezzék magukat arra, hogy technikai képességeiket a technológiai, játék- vagy kiberbiztonsági iparágakban egy etikus karrierben kamatoztassák.

Nyitókép: Isabel Pavia/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018