eur:
390.92
usd:
358.66
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

A kórházban kezelt koronavírusos gyerekek kétharmadának van alapbetegsége

Az elhízás bizonyult a leggyakoribb rizikófaktornak a kutatás szerint.

A koronavírusos megbetegedés kapcsán kórházba kerülő gyerekek közt sok a súlyos állapotú beteg az amerikai járványügyi központ adatai szerint: július-augusztusi adatokat tekintettek át, melyek még az omikron előtti képet festik elénk, írja a MedicalXpress.

Az ebben az időszakban azonosított 915 gyermekkorú beteg közül 713-at kifejezetten koronavírus miatt vettek fel kórházba, 177 esetében bár valamilyen más okból történt a kórházi felvétel, az ott elvégzett koronavírus-teszt pozitív eredményt adott, 25 gyermeknél pedig sokszervi gyulladás állt a hátterében.

A betegek életkori megoszlása a következő volt:

  • egy évesnél fiatalabb 24,7 százalék
  • 1–4 éves kor közti 17,1 százalék
  • 5–11 éves kor között 20,1 százalék
  • 12–17 éves 38,1 százalék

A betegek mintegy kétharmadának volt egy vagy több alapbetegsége, leggyakrabban elhízás:

a 12-17 évesek 61,4 százalékának volt elhízott.

A kórházba került betegek 15,8 százalékának volt vírusos társfertőzése. Az oltásra jogosult korúak közül csak egy gyermek volt két adaggal immunizálva. A kórházba került betegek 54 százaléka szorult oxigénellátásra, 29,5 százaléka került intenzív osztályra és 1,5 százalék hunyt el. A légzéstámogatásra szorulók 14,5 százalékának volt szüksége invazív gépi lélegeztetésre.

"Ezek az adatok rávilágítanak az 5 évesnél fiatalabbak védőoltásának és más megelőzési stratégiáknak a fontosságára a gyermekek és serdülők védelme érdekében, különösen az elhízottak és más alapbetegségben szenvedők esetében" – írják a szerzők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×