eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Monitoring patients vital sign in operating room. Cardiogram monitor during surgery in operation room.
Nyitókép: Georgiy Datsenko/Getty Images

Több szakterületen is javítva a világ elitjében a Semmelweis Egyetem

Az intézmény idén is 8 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a US News Best Global Universities rangsorába, mindegyik területen az első helyen állva hazai szinten.

A „US News Best Global Universities” 2022-es világrangsorának 8 szakterületi listájára került fel a Semmelweis Egyetem. Idén is a „kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában érte el a legjobb helyezést, ahol egyedüli magyar egyetemként jegyzik: a tavalyi 87. helyén 32 pozíciót javítva immár a világ 55. legjobbja lett ezen a területen. 2020-ban még a 112. helyezést érte el, vagyis két év alatt 57 helyet lépett előre. A listán olyan intézményeket utasított maga mögé, mint a Heidelbergi Egyetem, a Cambridge Egyetem, vagy az Ultrechti Egyetem. Az első helyen a Harvard Egyetem található.

Az egyes indikátorok elemzéséből látható, hogy kardiovaszkuláris a szakterületen kiemelkedő az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége, ebből a szempontból a Semmelweis Egyetem a 4. a világon – olvasható a semmelweis.hu-n. (Az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.) A nemzetközi együttműködést tekintve az intézmény a 6., míg az úgynevezett „normalized citation impact” (normalizált idézettség hatás) terén a 15. az intézmény a szakterületen. (Ez az egyes közlemények hasonló korú, típusú (article/review) azonos szakterületű közlemények átlagos idézettséghez viszonyított arányát mérő indikátor.)

Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer témában a 2016–2020 közötti időszakot tekintve a Semmelweis Egyetem kiemelt szerzői közé tartozik Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója (idézettség: 3540, publikációs száma: 181, „Highly Cited” közlemények száma: 5); Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója (idézettség: 1712, publikációk száma: 30, „Highly Cited” közlemények száma: 7); valamint Maurovich Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója, a Radiológiai Tanszék vezetője (idézettség: 836, publikációk száma: 68).

Jelentősen, 34 helyet lépett előre az egyetem Endokrinológia és metabolizmus területén, ahol egyedüli magyar intézményként szerepelve a rangsorban immár a 121. helyen áll. Itt a „sokat idézett cikkek százalékos aránya, amelyek a legtöbbet idézett 1 százalék közé tartoznak” nevű indikátor esetében érte el az egyetem a legjelentősebb fejlődést. Emellett az egyetem ezen a szakterületen a legjobb 100 közé tartozik a konferenciák, a normalizált idézettség hatás és a nemzetközi együttműködés indikátoraiban is.

A korábbi helyezéséhez képest szintén előre lépett az intézmény a Biológia és biokémia (312. hely a tavalyi 321. után), a Sejtbiológia (198. hely a tavalyi 202. után), a Klinikai orvostudomány (198. hely a tavalyi 200 után), valamint a Molekuláris biológia és genetika (344. hely a tavalyi 345. után) rangsorban is. Ideg- és viselkedéstudomány terén a 324., Onkológia terén pedig a 218. helyen áll a Semmelweis Egyetem.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×