eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Medicine pills are seen with Merck logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on October 10, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Az EU két gyártóval is tárgyal Covid-gyógyszerről

A Merck és a Pfizer is egyezkedik az Európai Unióval, egyes források szerint a Merckkel messzebbre jutottak.

Mindkét amerikai gyógyszergyártó olyan kísérleti antivirális gyógyszert fejlesztett, amely a klinikai kísérletekben ígéretes eredményt mutatott azoknál a felnőtteknél, akik esetében komoly veszélye van a súlyos megbetegedés kialakulásának koronavírus-fertőzés esetén.

A Merck készítményének hatékonysága 50 százalékos, a Pfizer gyógyszerének pedig 89 százalékos a kísérletek szerint.

Nem kommentálnak

"Mindkét gyártóval kapcsolatban vagyunk" – nyilatkozta egy, az ügyet és a tárgyalássorozatot ismerő uniós tisztviselő a Reutersnak.

A Merckkel kicsit előrehaladottabb állapotúak a tárgyalások, aminek oka abban rejtőzik, hogy a gyártó már benyújtotta gyógyszere dokumentációját engedélyeztetésre az európai gyógyszerügynökségnek, az EMA-nak.

A Pfizernek még csak most van lehetősége megtenni ezt, ugyanis a múlt héten publikálta a klinikai kutatások előzetes eredményeit, a Merckhez képest mintegy egy hónappal később.

Az értesüléseket az EU gyógyszergyártókkal folytatott tárgyalásai koordináló képviselője nem kívánta kommentálni. A Merck sem adott azonnali kommentárt, a Pfizer pedig szintén nem volt hajlandó beszélni az esetleges tárgyalásokról.

Néhány napig szedendő tabletták

Az uniós tisztviselők egy múlt heti találkozón vitatták meg koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszerek beszerzését a neve elhallgatását kérő uniós forrás szerint, hangsúlyozva, hogy a 27 tagállamból álló blokk a lehető leggyorsabban akarja megvásárolni az új kezeléseket, de

további garanciákat szeretne kapni azok biztonságosságára.

A Merck szerét Nagy-Britanniában már engedélyezték is.

Mindkét gyógyszert öt napon át kell szedni. A Merck tablettájából négy-négy darabot kell bevenni reggel és este, míg a Pfizeréből hármat-hármat. Arról, hogy a Pfizer szerének jóval magasabb hatékonysága kihathat-e majd a Merckkel folytatott tárgyalások eredményére, a forrás azt mondta: korai erről beszélni, mivel egyelőre még nem összehasonlíthatók a hatékonysági adatok.

Már kezdődik a harc a szerződésekért

A harc mindenesetre máris elindult mindkét gyártó készítményével kapcsolatos szerződések megkötése érdekében: a britek 480 ezer, a Pfizertől 250 ezer adagot rendeltek. Az USA több millió Pfizer és 1,7 millió Merck-gyógyszert vett Joe Biden elnök szavai szerint. Ausztrália mellett ázsiai országok is bevásárolnak a szerből.

A Pfizer év végéig 180 ezer, míg a Merck 10 millió teljes kezelésnyi gyógyszert tervez gyártani.

2022-ben jelentősen fejlesztik majd gyártókapacitásukat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×