eur:
393.47
usd:
368.12
bux:
65986.87
2024. április 24. szerda György
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Pfizer: biztonságos és hatékony a koronavírus elleni oltás 5-11 éveseknek

Az Egyesült Államokban meg is kezdik a vészhelyzeti használatbavételi engedély megszerzéséhez szükséges folyamatot.

Használata biztonságos, az általa kiváltott immunválasz pedig robusztus: az eredmény a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett koronavírus elleni oltásának 5-11 éves korosztály számára kialakított változatáról a kisiskolás és nagyobb óvodás korosztály mRNS-oltását is kézzelfogható közelségbe hozta.

Az eredményeket több mint 2000 gyermeken elvégzett klinikai vizsgálat végén hozták nyilvánosságra. Sajtóközleményük tanúsága szerint jól tolerálja ez a korcsoport is az oltást, melynek következtében nagy mennyiségben jelentek meg antitestek a gyerekek vérében, írja az NBC.

A tizenkét év fölötti korosztálynál alkalmazott 30 mikrogrammal szemben a kisebb gyerekek 10 mikrogrammos dózisban kaphatnak két injekciót az oltásból 21 nap eltéréssel.

A kiváltott immunválasz megfeletethető volt annak, amit korábban a 16-25 éves korosztályban tapasztaltak. A 10 mikrogrammos adagot nagy körültekintéssel választották ki a korosztályra optimalizálva a vakcinát. A mellékhatások terén sem tapasztaltak eltérést a fiatal felnőttekhez képest.

A Pfizer tovább folytatja klinikai tesztjeit, jelenleg az öt év alatti, de fél év fölötti gyermekek és csecsemők körében tesztelik az oltást.

Öt év alattiaknál az eredmények még év vége előtt várhatók.

A gyógyszergyár elsőként kérte koronavírus elleni oltásának teljes körű engedélyezését a gyártók közül, melyet már meg is kapott, így Amerikában a 16 év fölöttiek számára már nem csak vészhelyzeti használatbevételi engedéllyel rendelkeznek.

"Július óta a koronavírusos gyermekkori megbetegedések előfordulása mintegy 240 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban - ez is alátámasztja a védőoltás közegészségügyi szükségességét. Ezek a vizsgálati eredmények erős alapot nyújtanak az 5-11 éves gyermekek számára készült vakcinánk engedélyeztetésének kérelmezéséhez, és tervezzük, hogy sürgősen benyújtjuk azokat az FDA-nak és más szabályozó hatóságoknak" - mondta el Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója az eredmények közzéadása kapcsán a Pfizer sajtóközleményében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×