eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A NASA által közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó által készített kép a járművet körülvevő sziklás tájról 2021. április 13-án. A február 18-án a Marson földet érő Perseverance a tervek szerint egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat a bolygón.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech

Nagy bejelentés a NASA-tól: létezhetett élet a Marson

A Perseverance marsjáró gyűjtötte kőzetmintán víz nyomát fedezték fel a tudósok, ebből született a következtetés.

Potenciálisan tartósan lakható környezet is létezhetett a Marson, mely feltételezi, hogy Földön kívüli élet is lehetséges volt – tették közzé a NASA szakemberei. Mindezt a Perseverance marsjáró által gyűjtött kőzetminta megfigyelése alapján vélik így: a kőzetekben látható sók feltehetően akkor keletkeztek, amikor a talajvíz átáramlott a kőzetek eredeti ásványain, vagy amikor a folyékony víz elpárolgott – írja a Sky News.

A NASA most azt reméli, az ásványokban esetleg sikerült az ősi marsi víz apró cseppjeit megőrizni: a sós ásványok megőrzik az élet nyomait, így ezek

apró időkapszulaként árulkodhatnak a marsi múltról.

A NASA épp amiatt választotta ki a Perseverance úti céljaként a Jezero krátert, mert az egy folyódeltához hasonlatos kialakítású. A cél az volt, hogy a feltételezett delta mélyére ásva az egykori folyó medrében keressék a valaha volt élet jeleit.

Mikroszkopikus élet biztosan volt

Az már biztos, hogy valaha víz töltötte meg a krátert, ám azt nem tudhatjuk, pontosan milyen hosszú ideig volt ez így. A NASA korábban azt is megosztotta a közvéleménnyel, hogy nem zárható ki annak az eshetősége, miszerint a kráter megtelt vízzel, de akár mindössze 50 év alatt az el is párolgott.

A mostani kőmintákon tapasztalható jelek ugyanakkor nem erre utalnak. Azt nem tudják egyelőre, hogy évek ezrein vagy millióin át volt jelen a víz a Marson, de az biztos, hogy legalábbis mikroszkopikus élet képes volt kifejlődni benne.

Várni kell a teljes vizsgálatra

"Ezek a minták nagy értéket képviselnek a Földön a későbbi laboratóriumi elemzésekhez" – mondta Mitch Schulte, a NASA munkatársa.

"Egy nap talán képesek leszünk kidolgozni azoknak a környezeti feltételeknek a sorrendjét és időzítését, amelyeket ennek a kőzetnek az ásványai reprezentálnak. Ez segíteni fog megválaszolni a folyékony víz marsi történetének és stabilitásának átfogó tudományos kérdését" – tette hozzá.

A Perseverance nem tudja mélységében elemezni a mintákat, mert az ehhez szükséges eszközt nem tudták a Marsra juttatni.

Gyűjti a mintákat, melyeket aztán majd egy másik marsjáró hoz egy évtizeden belül vissza a Földre titániumdobozokba csomagolva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×