INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

nasa

mars

perseverance

földön kívüli élet

A NASA által közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó által készített kép a járművet körülvevő sziklás tájról 2021. április 13-án. A február 18-án a Marson földet érő Perseverance a tervek szerint egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat a bolygón.

Nagy bejelentés a NASA-tól: létezhetett élet a Marson

Infostart

A Perseverance marsjáró gyűjtötte kőzetmintán víz nyomát fedezték fel a tudósok, ebből született a következtetés.

Potenciálisan tartósan lakható környezet is létezhetett a Marson, mely feltételezi, hogy Földön kívüli élet is lehetséges volt – tették közzé a NASA szakemberei. Mindezt a Perseverance marsjáró által gyűjtött kőzetminta megfigyelése alapján vélik így: a kőzetekben látható sók feltehetően akkor keletkeztek, amikor a talajvíz átáramlott a kőzetek eredeti ásványain, vagy amikor a folyékony víz elpárolgott – írja a Sky News.

A NASA most azt reméli, az ásványokban esetleg sikerült az ősi marsi víz apró cseppjeit megőrizni: a sós ásványok megőrzik az élet nyomait, így ezek

apró időkapszulaként árulkodhatnak a marsi múltról.

A NASA épp amiatt választotta ki a Perseverance úti céljaként a Jezero krátert, mert az egy folyódeltához hasonlatos kialakítású. A cél az volt, hogy a feltételezett delta mélyére ásva az egykori folyó medrében keressék a valaha volt élet jeleit.

Mikroszkopikus élet biztosan volt

Az már biztos, hogy valaha víz töltötte meg a krátert, ám azt nem tudhatjuk, pontosan milyen hosszú ideig volt ez így. A NASA korábban azt is megosztotta a közvéleménnyel, hogy nem zárható ki annak az eshetősége, miszerint a kráter megtelt vízzel, de akár mindössze 50 év alatt az el is párolgott.

A mostani kőmintákon tapasztalható jelek ugyanakkor nem erre utalnak. Azt nem tudják egyelőre, hogy évek ezrein vagy millióin át volt jelen a víz a Marson, de az biztos, hogy legalábbis mikroszkopikus élet képes volt kifejlődni benne.

Várni kell a teljes vizsgálatra

"Ezek a minták nagy értéket képviselnek a Földön a későbbi laboratóriumi elemzésekhez" – mondta Mitch Schulte, a NASA munkatársa.

"Egy nap talán képesek leszünk kidolgozni azoknak a környezeti feltételeknek a sorrendjét és időzítését, amelyeket ennek a kőzetnek az ásványai reprezentálnak. Ez segíteni fog megválaszolni a folyékony víz marsi történetének és stabilitásának átfogó tudományos kérdését" – tette hozzá.

A Perseverance nem tudja mélységében elemezni a mintákat, mert az ehhez szükséges eszközt nem tudták a Marsra juttatni.

Gyűjti a mintákat, melyeket aztán majd egy másik marsjáró hoz egy évtizeden belül vissza a Földre titániumdobozokba csomagolva.

Nyitókép: MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018