INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

csernobil

szarkofág

nukleáris baleset

A csernobili atomerőmű negyedik blokkjának belseje 2021. április 15-én. A sérült négyes blokkot 1986 novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le, majd 2016-ban új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot építettek köré negyven ország pénzügyi összefogásával. A műszaki csúcsteljesítménynek számító, 36 ezer tonna súlyú, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, félhenger formájú acélszarkofág 2 milliárd euróba került. Az észak-ukrajnai erőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás volt a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája.

Fontos munka kezdődik Csernobilban – évtizedekig tart majd

Infostart

Megkezdhetik az 1986-ban gyorsan felhúzott betonszarkofág elbontását.

A balesetet szenvedő négyes reaktor fölé 1986-ban 206 nap alatt húzták fel a betonkoporsót, amelyre 2016-ra került fel a világ egyik legnagyobb építménye, az acélkupola. Alatta azonban továbbra is megtalálható a betonszarkofág, amelyet már 2006-ban el kellett volna bontani, állapota ugyanis folyamatosan romlik. Most kiadták az első engedélyeket az acélkupola alatti takarítás megkezdéséhez – írja az Index.

Az SSE Chernobyl NPP feladata lesz a csernobili négyes reaktor fölé emelt betonszarkofág elbontása és a bontott szarkofágból származó, illetve jelenleg is alatta található nukleáris hulladék kezelését. A vállalat augusztus 20-án kapta meg az engedélyt a munkák megkezdésére. A munka következő fázisokból áll:

  • a betonszarkofág leszerelése
  • a szarkofág belsejéből a radioaktív hulladék kitakarítása
  • az épület maradványainak eltávolítása
  • a reaktorok lebontása

A munka évtizedekig is eltarthat, de az acélkupola a tervek szerint 2117-ig biztosít védelmet, de a betonburkolat jó esetben 2023-ig fogja bírni a jelenlegi körülmények között, addig kell megoldani az alatta található négytonnányi radioaktív por és körülbelül 630 ezer köbméter nukleáris hulladék kipucolását.

A csernobili atomerőmű négyes reaktorblokkjában 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23-kor történt robbanás, amelyet a világ második legsúlyosabb atomkatasztrófájaként tartanak számon a majaki után.

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
A címlapról ajánljuk

Meghalt a Forma–1 ikonja

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Williams csapat alapítója és névadója....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018