eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által 2019. március 8-án közreadott képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajója dokkolni készül a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljához március 3-án. A Dragon március 8-án, hatnapos tesztrepülés után levált a Föld körül keringő állomásról, és visszaindult a bolygóra. Az Atlanti-óceán vizébe fog megérkezni, ahol a GO Searcher nevű hajó várja majd.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA – képünk illusztráció

Kilométer hosszúságú űrmonstrum építésébe kezd Kína

Az összeszerelés biztosan az űrben zajlik majd, részletekben.

Egy „ultranagy” űrhajó építéséről és pályára állításáról döntött Kína, melyet az elkövetkező években terveznek összerakni, az űrben – írja a Hvg.hu a South China Morning Postra hivatkozva.

A külföldi portál szerint a tudományos és technológiai tárca nemrég felhívást tett közzé kínai kutatók számára, hogy különféle paramétereket szem előtt tartva tervezzék meg a monstrumot. A beszámolók szerint

az új kínai űreszköz kilométer hosszúságú lesz.

A szakértőknek ki kell találniuk, hogy a hatalmas szerkezet miként lesz majd irányítható, de a feladatok közé tartozik a jármű súlyának minimalizálása is, amire elsősorban a felbocsátás miatt van szükség. Az összeszerelés biztosan az űrben zajlik majd, részletekben, mert egy ekkora gépet lehetetlen egyben felküldeni – olvasható a magyar híroldalon.

A szerkezet várhatóan jövőre készül el.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×