eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: Varga György

Az mRNS-technológia malária ellen is hatékony lehet

Két éve 229 millió maláriás eset volt a világon, ennek 94 százaléka Afrikában: a BioNTech, a Pfizer oltását fejlesztő cég most ugyanezen a működési elven alapuló malária elleni vakcinát fejleszt.

A következő év végére szeretne a cég biztonságos és nagyon hatékony malária elleni oltásával elkészülni. A tavalyi 229 millió maláriás esetből a WHO becslése szerint 67 százalék öt év alatti lehetett. 409 ezren haltak meg ugyanebben az évben a betegségben: mind az esetek, mind a halálozások 94 százaléka az afrikai kontinensen következett be – írja a Sky News.

Ugur Sahin, a Biontech vezérigazgatója a következőket mondta: "A HIV és a tuberkulózis elleni oltáson már dolgozunk: a malária a harmadik olyan betegség, amely esetében nagy igény lenne gyógymódra. Hihetetlenül sokan fertőződnek meg évente, sok beteg hal meg, és különösen súlyos betegség, valamint magas a halálozás a kisgyermekek körében" – fogalmazott.

Sahin ugyanakkor elismerte, hogy

a projekt nagyon korai szakaszban van, és nincs garancia a sikerre.

A malária szúnyogok terjesztette betegség, amely hétnapos lappangási időt követően lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, fejfájással, hasi fájdalommal, hányással ás hasmenéssel jelentkezik. Görcsök, veseelégtelenség, a keringés összeomlása is bekövetkezhet a betegség következtében, de az agyi malária kómát is okozhat. Főként kisgyermekek, idősek és várandósok esetében nagy a betegség kockázata. Kialakulását gyógyszerszedéssel lehet megelőzni, de emellett sem száz százalékos az, hogy nem betegszünk meg tőle. Fontos a szúnyogcsípések elleni védekezés: ezzel lehet a legjobban kiküszöbölni a malária kialakulását.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×