eur:
390.77
usd:
365.03
bux:
68203.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Szalay Zsolt: már látszik az út az autómentesebb városokig

Okosabb, többszintű közlekedés, drónos fuvarozás – ennek a világába lehetne eljutni a közlekedés teljes újragondolásával a BMGE tanszékvezető tanára szerint.

Egy nemzetközi kutatás tudósai szerint autómentessé kell válniuk az élhetőség érdekében a jövő városainak, matematikai modellezés alapján, ám ez nem egy-két év kérdése, és "az észszerűség mentén kell haladni" – mondta az InfoRádiónak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépjárműtechnológia tanszékének vezetője, Szalay Zsolt.

"A területtel nemzetközi és hazai szinten is foglalkozunk, sőt az úgynevezett okosvárosnak felépítettük egy mesterséges mását a ZalaZone tesztpályán, ahol szintén kutatjuk a jövőbeli hatékony közlekedést. Észszerűen kell megtervezni a jövő városát, ez akkor tud jól működni, ha kihasználjuk a technológia adta lehetőségeket" – figyelmeztetett Szalay Zsolt.

Az egyik ilyen lehetőség, amikor a városi közlekedésen belül a jelenlegi elektromobilitási elgondolások kiváló megoldást tudnak nyújtani, ennek a részarányát fokozni kell.

"De azt azért ne felejtsük el, hogy

a kiflinket meg a kenyerünket, amit reggel azért szívesen megveszünk a boltban, azokat is autókkal, járművekkel szállítják be a városközpontba, tehát ezeket a problémákat is meg kell oldani"

– tette hozzá.

A nemzetközi kutatásban a University College London tudósai vettek részt, és emlékeztettek arra, hogy a gépkocsigyártás gyorsabb ütemben nő, mint a népesség. 2019-ben 80 millió gépkocsit gyártottak világszerte, miközben a föld népessége 78 millióval nőtt. Tanulmányukban egy új matematikai modellt hoztak létre különböző forgatókönyvekkel a városi gépkocsihasználatra, és ebben a lakók vagy naponta használták autóikat, vagy közösségi közlekedést használtak.

"Nagyon érdekes megoldási javaslatokat láttam világszerte:

Szingapúrban tendencia, hogy a földfelszíni közlekedést a föld alá lesüllyesztik, és például a kerékpározás marad felül.

Ahol ezeket van mód megoldani, ott ennek a jelentősége is megvan, de ezek nagyon költséges rendszerek. Meg kell találni az észszerű megoldást" – nyomatékosította a szakember, aki szerint a közösségi magatartás megváltoztatásán, a szemléletformáláson nagyon sok múlik.

Generációs különbséget is lát például abban, hogy a járműmegosztást ki mennyire preferálja, ezért is biztos abban, hogy van fejlődési potenciál a közösségi közlekedés gyökeres újragondolásában, ezen belül a földfelszíni közlekedés "okossá", autonómmá tételében.

A jövőre utalva még azt is elmondta, sok feladatot majd drónok fognak tudni ellátni akár csomagszállítás, de nem kizárható még az sem, hogy személyszállítás terén is, "de addig azért még sok víz le fog folyni a Dunán".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×