eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőfelszerelést viselő orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Sokkoló magyar adatok a járvány időszakából

A Covid-betegség kimenetele szempontjából az egyik legkritikusabb mutatóban áll a legrosszabbak között Magyarország.

Az már közismert, hogy a koronavírus-fertőzés az elhízott szervezetre (a gyerekekére is) nagyobb veszélyt jelent, ám mostanra magyar tapasztalatok és adatok sokasága áll rendelkezésre.

A novekedes.hu Bedros J.Róberttel, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnökével, a Szent Imre Oktatókórház főigazgatójával és Simonyi Gáborral, a Szent Imre Oktatókórház Anyagcsere Központjának vezetőjével beszélgetett az Elhízás Világszervezet és a Johns Hopkins Egyetem friss számainak fényében.

Adalékként még annyit, hogy egy 400 ezer beteg adatait összegző tanulmány szerint az elhízott betegek 113 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba, 74 százalékkal nagyobb eséllyel kellett intenzív osztályra küldeni őket, és 48 százalékkal nőtt a halálozási esélyük.

Beszédes adatok

Az Elhízás Világszervezet adatai szerint a koronavírussal összefüggő halálozás tízszer magasabb volt azokban az országokban, ahol a népesség több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott volt. A koronavírussal összefüggésben, a világon a legnagyobb adatbázissal rendelkező amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói egyenesen arányos összefüggést igazoltak a túlsúly és koronavírus halálozása között.

Példaként megemlíthető, hogy

  • Vietnámban volt a legalacsonyabb a koronavírus halálozás, és a világon itt a második legkevesebb a túlsúly gyakorisága.
  • Mindeközben az Egyesült Államokban, ahol a túlsúly és az elhízás együttes gyakorisága 67,9 százalékos, a 100 ezer lakosra számított halálozás majdnem négyezerszerese volt Vietnámhoz képest.

Magyarország elhízásban sajnos igen előkelő helyezést foglal el, mivel

e nem túl dicsőséges európai rangsor élén áll. Világszerte pedig a 4.,

mivel nemrég Új-Zéland beelőzött (nem mi javultunk, sőt – ők híztak meg).

A koronavírus-pandémia itthon csak ráerősített a már meglévő kedvezőtlen tendenciákra. A digitális oktatás, a home office együtt járt a testsúly növekedéssel. Hazánkban átlagosan mintegy 3-5 kilogrammal lettünk súlyosabbak – derült ki a beszélgetésből.

Egészségügyi gondok

A rendelkezésre álló adatok tükrében teljesen egyértelmű, hogy az elhízás jelentős kockázati tényező a koronavírus súlyosabb kimenetelét illetően, és ez az összefüggés nemcsak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is igaz. Ez utóbbival kapcsolatban hazai és nemzetközi adatok azt mutatják, hogy

az intenzív terápiát igénylő gyermekek szinte kizárólag elhízottak voltak.

A szakértők megemlítették példaként, hogy elhízásban a máj megnagyobbodik a zsírlerakódás következményeként – ez a zsírmáj, amelynek kialakulásakor romlik a májfunkció és ez a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban is problematikus lehet, mivel a vírus tovább károsítja a májműködést, ami viszont súlyos állapothoz vezethet.

Elhízásban – főleg, ha 2-es típusú cukorbetegséggel társul – károsodik az immunrendszer működése. Mindez azt jelenti, hogy a baktériumok és a vírusokkal szemben kevésbé lesz a szervezet ellenálló. A fertőző betegségek hosszabban tartanak, miközben ezek szövődményei is nagyobb eséllyel alakulnak ki.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×