INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

koronavírus

hosszú covid

szövődmény

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesektől vesznek vért a Moszkva közelében lévő Bugyenko Fő Katonai Kórházban 2020. július 29-én. Az orosz egészségügyi miniszterhelyettes 2020. augusztus 7-i bejelentése szerint hamarosan befejeződik a Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és augusztus első felében bejegyzik.

Rájöttek: egy másik vírus aktiválódása okozhatja a hosszú Covidot

Infostart

A koronavírus kiváltotta gyulladásos folyamat aktiválhatja az érintettek szervezetében az Epstein-Barr vírust, állapították meg a tudósok.

Az eddig ismeretlen eredetűnek tekintett, a koronavírus-fertőzésen átesők 30 százalékát érintő hosszú Covid okára deríthettek fényt a kutatók, írja a MedicalXpress.

"EBV-antitest-vizsgálatokat végeztünk a gyógyult koronavírusos betegeken, összehasonlítva a hosszú Covid tüneteit mutató betegek és az azokat nem mutató betegek EBV-reaktiválódási arányát" – mondta Jeffrey E. Gold, a tanulmány vezető szerzője. A hosszú Covid tüneteit mutató betegek többsége pozitív volt az EBV-aktivációra, ugyanakkor a kontrollcsoportok mindössze 10 százaléka jelezte az aktivációt.

A kutatók több mint 180 koronavírusból felépült beteget választottak ki véletlenszerűen: úgy találták, 30 százalékukat érintik a hosszú Covidra jellemző tünetek. Köztük voltak olyanok is, akiknél

a koronavírus-fertőzés maga tünetmentes volt, később mégis kialakult a hosszú Covid.

A hosszú Covid tüneteit mutató betegek kétharmada mutatta az EBV aktivációjára utaló antitestszinteket, szemben a kontrollcsoport 10 százalékával.

"Hasonló arányú EBV-aktiválódást találtunk azoknál, akiknek hónapokig tartó tünetei voltak, mint azoknál, akiknek hosszú Covid tünetei csak hetekkel a pozitív teszt után kezdődtek – mondta a társszerző David J. Hurley, a Georgia Egyetem professzora és molekuláris mikrobiológusa. – Ez azt jelezte számunkra, hogy az EBV-aktiváció valószínűleg a koronavírus-fertőzéssel egyidejűleg, vagy nem sokkal azt követően következik be."

A felfedezés mind a hosszú Covid diagnosztizálásában, mind annak kezelésében új perspektívákat nyithat meg.

Érdemes lehet a pozitív koronavírus-tesztet produkálókat alávetni EBV-tesztnek is,

ha pedig úgy tűnik annak eredményéből, hogy a vírus aktiválódott szervezetükben, akkor érdemes kezelni őket, hogy azzal csökkenjen a hosszú Covid kialakulásának esélye.

"Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá az EBV aktiválódásának szerepét az akut koronavírus klinikai manifesztációjában, ez a tanulmány tovább erősíti az EBV szerepét a hosszú Covid kialakulásában – mondta Lawrence S. Young, a Warwicki Egyetem virológusa, a tanulmányt bemutató Pathogens főszerkesztője. – Ha a további vizsgálatok alátámasztják az EBV aktiválódásának közvetlen szerepét a hosszú Covidban, az lehetőséget adna az állapot racionális diagnózisának javítására és az olyan herpeszvírusellenes szerek, mint a ganciclovir terápiás értékének mérlegelésére."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018