eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

A fejlődő világ csak 2022 végére térhet vissza a normalitáshoz

A fejlett országok már idén év végén úgy élhetnek, mint régen, de a szegényebb országok csak egy év késéssel élhetik meg ugyanezt a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla szerint.

A jövő év végére állhat rendelkezésre megfelelő mennyiségben koronavírus elleni oltás ahhoz, hogy a világ összes országának vezetője gondoskodhasson a népesség beoltásáról, nyilatkozta a CNBC-nek a Pfizer vezetője.

„A világ egészében 2022-re lesz elegendő oltás ahhoz, hogy mindenkit be tudjunk oltatni. Addigra ugyanakkor a fejlett világ már túl lesz ezen a ponton véleményem szerint” – fogalmazott Bourla, aki azt is elárulta, a múlt héten érték az egymilliárd legyártott adagot a Pfizer és a BioNTech közös oltóanyagából.

A két cég azt várja, hogy még az idei évben elérik a 3 milliárd adagos határt is.

Korábban ígéretet tettek arra, hogy kétmilliárd adagot fognak biztosítani az alacsony és közepes bevételű országoknak. Ezen a mennyiségen belül az USA félmilliárd adagot kap, ami 250 millió ember immunizálására elegendő. Az Egyesült Államok ezt az oltásmennyiséget 92 alacsony és közepes jövedelmű országnak juttatja majd el.

Az USA ezen felül 80 millió adag vakcinát adományoz még négy gyártótól a COVAX rendszerén keresztül.

A Pfizer eddig 120 országgal kötött szerződést oltás szállítására, az adagok többsége eddig fejlett államokba került, mivel azok előszerződésekkel biztosították be maguknak a vakcinát.

Bourla számítása szerint az év második felében már több oltás fog jutni a fejlődő országoknak, mivel a fejlettek lassan befejezik az immunizálást.

A gyógyszergyártó az emlékeztető adagokon is dolgozik: Bourla korábban azt nyilatkozta, az embereknek valószínűleg 12 hónappal immunizálásukat követően szükségük lesz emlékeztető oltásra, illetve később is évente kell őket majd oltani.

A Pfizer terápiás megoldásokon is dolgozik: Albert Bourla szerint szájon át szedhető koronavírus-gyógyszerük áprilisra kerülhet forgalomba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×