eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pixabay

Az iskolában még azt tanították, hogy három óceán van, erre kiderül, hogy öt - videó

Merthogy a tudományos vélekedés a már eddig is létezett négy (!) óceán mellé felvett egy ötödiket is.

Csendes-óceán, Atlanti-óceán, Indiai-óceán - ezeket tanítják óceánokként ma az iskolákban, ám a National Geographic magazinban helyreteszik az ügyet: nem három, nem négy, hanem öt óceán keríti körbe a földi kontinenseket.

A 24.hu összefoglalója szerint a NatGeo által készített térképeken már 1915 óta négy (!) óceán szerepelt, hisz a felsoroltakon kívül az északi Jeges-tenger is voltaképpen óceán, ám június 8-a, vagyis az Óceánok Világnapja változást hozott: a Déli-óceán is térképre kerül, ez veszi körül az Antarktiszt.

Alex Tait geográfus szerint a tudósok között már régóta terjed, hogy öt óceán van, de hivatalosan eddig még nem álltak elő ennek közvéleménybe plántálásával, azt ugyanis némi vita övezi, hogy mennyire van ennek az óceánnak önálló karaktere, vagy mennyire csak a déli nyúlványa a három nagy óceánnak.

A tudományos érv most az új óceán mellett az lett, hogy míg a többi óceánt az azokat körülvevő kontinensek definiálják, a Déli-óceánt az áramlatok. A Nyugati-Szél-áramlás, vagyis az Antarctic Circumpolar Current (ACC)

34 millió évvel ezelőtt jött létre,

amikor az Antarktisz elvált Dél-Amerikától. Az ACC körbefutja az Antarktiszt nyugatról keletre haladva, nagyjából a déli szélesség 60. fokáig érhető tetten, ez lehet végül a Déli-óceán határa.

A Déli-óceán vize ráadásul sokkal kevésbé sós és sokkal hidegebb, mint a többié.

A Déli-óceánt idén februártól az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) is hivatalosan elismeri.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×