eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Richard Freeman / UNSW

Így fertőzi és "eszi" meg a sejteket néhány óra alatt a koronavírus

Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy módszert, amivel rekord gyorsan tudják mondani, milyen vírusvariánssal van dolguk és az mennyire veszélyes. Egy látványos felvételt is közzétettek a vírus terjedéséről a sejtekben.

A Sydney-i Új-dél-walesi Egyetem Kirby Intézetének kutatói olyan sejteket fejlesztettek ki, amellyel a világ más laborjainál gyorsabban tudják tesztelni a SARS-CoV-2 vírus hatását. A módszerük kulcsa, hogy a HIV-kutatásoknál felhasznált tapasztalatokat alkalmazva speciális sejteket hoztak létre, a felszínükön olyan receptorokkal, amelyekhez gyorsan és hatékonyan kapcsolódik a koronavírus - olvasható az egyetem honlapján.

A felvételen jól látszik, amint a SARS-COV-2 vírus beolvad az egészséges sejtekbe – ez nem újdonság, ezt teszik az úgynevezett burkos vírusok: megolvasztják önmaguk külső rétegét és a "kiszemelt" sejtét is, és így egyesülnek. Ezután viszont a fertőzött sejt egyesül tovább a körülötte levőkkel, dominószerű folyamatot beindítva. A képeken a kutatók által kifejlesztett sejtek vastagabb, jól körülhatárolt falú, világosszürke sejtek. Miután a vírus beléjük hatol, összeolvasztja őket a szomszédaival és végül a sejteket nagy golyókká változtatja –

a kísérletre kifejlesztett egészséges sejtek fölött 20 óra alatt átvette az irányítást a koronavírus.

"Ezekben a genetikailag kifejlesztett sejtekben a vírus négyszer gyorsabban replikálódik, mint bármely más, a tudományos irodalomban jelenleg publikált technika" – emelte ki Stuart Turville, a kísérletet vezető kutató.

„Ez a gyorsaság ugyanakkor azt is jelenti, hogy egy vizsgálattal gyorsan megértünk számos dolgot a vírusról, beleértve a fertőzőképességet, azt, hogy a vírus miként reagál a különböző kezelésekre, vagy hogy vírusban bekövetkeznek-e nem várt változások.”

  • A kutatók arra használják a speciális, receptorokkal "felturbózott" sejteket, hogy
  • gyorsan megértsék a vírus különféle változatainak dinamikáját,
  • teszteljék, mennyire tudják az egyes vírusváltozatok kikerülni az oltások által kialakított védettséget,
  • valós időhöz közeli gyorsasággal tájékoztassák a közegészségügyi hatóságokat.

A Kirby Intézet igazgatója, Tony Kelleher professzor szerint ezek a speciális sejtek óriási erőforrást jelentenek Ausztráliának a járványra adott válaszában. „Csökkentettük a vírusvariáns jellemzésének időtartamát egy hónapról egy hétre. Ez azt jelenti, hogy még azalatt tudjuk, milyen tulajdonságú vírussal van dolgunk, amíg a fertőzéssel diagnosztizált határátlépő még a szállodai karanténban van.”

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×