INFORÁDIÓ
2021. május 8. szombat
Mihály

koronavírus

hosszú covid

halálozás

Az új koronavírus okozta betegségben szenvedő pácienst kezelnek a római San Filippo Neri kórház intenzív osztályán 2021. március 19-én.

Még a Covidot enyhe tünetekkel átvészelők esetében is megugrott fél évig a halál rizikója

Infostart

A hosszú covid jelentheti az új egészségügyi krízist, ahogyan arra egy friss, 87 ezer beteg adatainak elemzésével készített kutatás is rámutat: még a kórházi kezelésre nem szoruló, a betegséget átvészelők esetében is magasabb a halál rizikója a betegség utáni hat hónapban, mint azoké, akik nem kapták el a fertőzést, a súlyos koronavírust átélők pedig még komolyabb rizikóval élnek.

A kutatás összegyűjtötte azokat az egészségügyi problémákat is, amelyek a koronavírus kapcsán kialakulhatnak szervezetünkben, és a vizsgált 87 ezer túlélő adatait amerikai szövetségi adatbázisokból vett 5 millió fős kontrollcsoport adataival vetette össze, írja a MedicalXpress.

"Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a diagnózis felállítását követően akár hat hónappal sem triviális a halálozás kockázata az enyhe tünetekkel átvészelt koronavírus esetében sem, és a rizikó a betegség súlyosságával növekszik" – mondta el az eredmények kapcsán, melyeket április 22-én közöltek a Nature-ben, Ziyad Al-Aly, a kutatás vezetője.

Nagyon nagy kockázatot jelent

A kutatásban az eddig anekdotikus bizonyítékokból ismert, a koronavírus túlélőit érintő egészségügyi problémákat, nem csak a neurológiai vagy kardiovaszkuláris tünetekre fókuszálva. Eredményeik szerint azok, akik a diagnózis után harminc nappal életben voltak, azaz átvészelték a koronavírust, még legalább

hat hónapig 60 százalékkal voltak esélyesebbek arra, hogy meghaljanak,

mint a a népesség egyéb részébe tartozó emberek. Ezer betegre nyolccal magasabb többlethalálozás jutott csoportjukban, mint a társadalom egészében, de ha csak a tüneteik miatt kórházi kezelésben részesített fertőzöttek csoportját számoljuk, ott már 29 fő a többlethalálozás ugyanígy ezer emberre vetítve. Al-Aly szerint ezeket a kései halálozásokat már nem feltétlenül a koronavírusnak tudják be sokszor, eredményeik azonban arra utalnak, hogy a vírusfertőzés kezdeti szakaszában bekövetkező halálozásokon kívül is van még, amit a betegség okoz.

A kutatást egy veteránkórház páciensein végezték, minek következtében az abba bevontak 88 százaléka férfi volt, azonban a magas adatszám azzal járt, hogy még a kevés bevont nő is 8800 főt jelentett. A súlyos koronavírus jelentette későbbi kockázatok megértésének érdekében a SARS-CoV-2 fertőzéssel kórházban kezeltek adatait szezonális influenza miatt hospitalizáltak adataival vetették össze.

Számtalan következménye lehet

Az adatok igazolják, hogy a koronavírus szinte az összes szervet és szervrendszert támadja. A következő szerveket és szervrendszereket érintő egészségügyi problémákat tudták leírni:

 • légzőszervrendszer: állandó köhögés, légszomj és alacsony szaturáció
 • idegrendszer: stroke, fejfájás, memóriaproblémák, az ízlelés és a szaglás zavara
 • mentális egészség: szorongás, depresszió, alvásproblémák és függőség kialakulása
 • emésztés: újonnan kialakuló cukorbetegség, elhízás és magas koleszterinszint
 • kardiovaszkuláris problémák: akut koronária, szívbetegség, szívdobogásérzet és szabálytalan szívritmus
 • gasztrointesztinális problémák: szorulás, hasmenés és reflux
 • vese: akut és krónikus vesebetegség, amelyek egyes esetekben dializálást is igényeltek
 • véralvadási problémák: vérrögök a lábakban és a tüdőben
 • bőr: kiütések és hajhullás
 • mozgásszervi problémák: ízületi fájdalom és izomgyengeség
 • általános egészség: rossz közérzet, fáradékonyság és vérszegénység

Tovább kell kutatni

Bár ezek nem érintettek minden túlélőt, voltak köztük többen is, akik a problémák csokrával kellett megküzdjenek. Az influenza miatt kórházba kerültekhez képest a koronavírussal ott ápoltak esélye a halálra 50 százalékkal volt magasabb a következő fél évben, többlethalálozásuk pedig 29 fő volt ezer embere vetítve.

A tapasztalt problémák egy része az érintetteknél idővel javul, de vannak köztük olyanok is, amelyek csak romlanak. Al-Aly és csapata tovább követi az érintettek egészségügyi állapotát, illetve igyekeznek fényt deríteni arra is, életkor, nem vagy egyéb különbségek alapján vannak-e, akik számára nagyobb rizikó a túlélt covid, mint másokra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018