eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Maxar Technologies által közreadott műholdkép a keresztbe fordult és beszorult Ever Given nevű konténerszállító a Szuezi-csatornában 2021. március 27-én. A világ egyik legnagyobb teherhajója négy napja blokkolja a forgalmat, a baleset miatt felfüggesztették a hajóforgalmat a Szuezi-csatornában.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Űrből is látható légszennyezést okozott az Ever Given elakadása

Ötszörösére nőtt a Szuezi-csatornánál a kén-dioxid-tartalom.

Kiugróan magas kén-dioxid-szennyezést okozott a hatnapos dugó a Szuezi-csatornán. A levegőbe jutó anyagokat még az űrből is lehetett érzékelni.

Az Ever Given konténerszállító hajó áthaladás közben keresztbefordult, és csaknem egy hétre eltorlaszolta az egyik fő vízi szállítási útvonalnak számító Szuezi-csatornát, ami miatt más szállítóhajók százai ragadtak a csatorna bejáratának környékén.

A helyszínen várakozásra kényszerülő hajók jelentős mennyiségű kén-dioxidot (SO2) engedtek a légkörbe:

a megszokottnál ötször nagyobbra nőtt a levegő kén-dioxid-tartalma a csatorna földközi-tengeri oldalán.

A kén-dioxid a hajók motorját működtető üzemanyag elégetésekor szabadul fel. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) jelenleg arra törekszik, hogy korlátozza az SO2 gázkibocsátást a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásai miatt.

A Szuezi-csatornán kialakult dugó miatt március 23. és 29. között több mint 350 hajó vesztegelt a víziút bejáratánál. Többségük a földközi-tengeri oldalon. Bár a fő hajtómotorokat kikapcsolták, a kiegészítő tápegységek és kazánok tovább működtek a várakozó üzemmódban.

A hajók kiugró kén-dioxid-kibocsátását az Európai Unió Sentinel-5P műholdja is észlelte. Az Európai Űrhivatal (ESA) által felbocsátott szatelliten elhelyezett Tropomi spektrométer egy sor környezetszennyező anyag jelenlétét méri a légkörben, köztük a kén-dioxidét.

A kérdés szakértője, Maryam Pourshamsi elmondta, hogy bár a hajók mozgás közben nyilván több kén-dioxidot bocsátanak ki, mint várakozás közben, ezúttal azonban annyi hajó gyűlt össze, hogy a Sentinel-5P műhold is érzékelte a kiugró értékeket.

A sok kén-dioxid gyorsan eloszlott, miután az Ever Given kiszabadult, és a hajóforgalom újraindult.

Az IMO tavaly új szabályozást vezetett be, amely a hajók számára tisztább fűtőolajok használatát írja elő, azzal a céllal, hogy az éves kénkibocsátást több mint 70 százalékkal csökkentsék. Most ellenőrizni kell, hogy megfele-e az új követelménynek az ágazat. A műholdak ebben fontos szerepet játszhatnak – emlékeztetett a BBC News cikke.

Még az évtized folyamán szigorúbb szabályozást is életbe léptethetnek a kén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására a Földközi-tenger térségében, amely a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala.

A Szuezi-csatorna létfontosságú hajózási útvonal, a világ kereskedelmi forgalmának 12 százaléka halad át rajta. Más szűk hajózási útvonalakon, a Gibraltári-szoroson és a Boszporuszon is jelentős forgalom zajlik.

Az IMO még a jelenlegi korlátozást is tovább szigorítaná, és az SO2-kibocsátást a Földközi-tenger térségében a megengedett mennyiség ötödére korlátozná. A levegőben lévő kén-oxidok hozzájárulnak a légzőszervi, szív- és érrendszeri és tüdőbetegségek kialakulásához. Ha ez a kén a légkörben lévő vízzel egyesül, az savas esőt eredményez, ami károsíthatja a növényeket, az erdőket és a vízi élőlényeket.

A hajózási ágazat vállalta, hogy 2050-re a 2008-as szinthez képest 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×