INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

légszennyezettség

csecsemő

füst

Egy hajó közlekedik a Dunán a szmogos, ködös időben a fővárosban 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Majdnem félmillió újszülött haláláért felelős a légszennyezettség

Infostart / MTI

A halálesetekre befolyással volt az új koronavírus-járvány, valamint a gazdasági és társadalmi problémák.

A légszennyezés miatt 476 ezer újszülött halt meg tavaly, főképpen Indiában és Fekete-Afrikában - derült ki egy tanulmányból, amely szerint az áldozatok háromnegyede a főzésnél használt tüzelőanyag füstje miatt vesztette életét.

Az adatok a 2020-as State of Global Air (SOGA) jelentésben szerepelnek, és két amerikai intézet - a Health Effects Institute és az Institute for Health Metrics and Evaluation - gyűjtötte őket össze.

A dokumentum szerint több mint 116 ezer csecsemő életének első hónapjaiban halt meg a légszennyezés miatt Indiában, további 236 ezer pedig Afrikában.

A tanulmány szerzői úgy vélekedtek, összefüggés van aközött, hogy az anyák a terhesség alatt szennyezett levegőjű térben élnek és aközött, hogy a csecsemők kisebb súllyal vagy koraszülötten jönnek a világra. Erre a kockázatra egyre több bizonyíték utal.

Dan Greenbaum, a Health Effects Institute elnöke szerint bár lassan és folyamatosan csökken a háztartások függése a rossz minőségű tüzelőanyagoktól, a használatukból eredő légszennyezés továbbra is kulcsfontosságú tényező e kisgyermekek halálában.

Hozzátette,

különösen a dél-ázsiai és a fekete-afrikai újszülöttek sorsa aggasztó.

A tanulmány kiemelte, hogy a légszennyezés világszerte 6,7 millió ember halálát okozta 2019-ben, ez a negyedik vezető halálok a világban.

A szerzők megjegyezték, hogy a halálesetekre befolyással volt az új koronavírus-járvány, akárcsak a gazdasági és társadalmi problémák.

A jelentésben arra is figyelmeztettek, a járványhelyzetben számos országban a társadalmi aktivitás visszaesése miatt - évek óta először - tapasztalható, hogy tiszta és csillagos az égbolt, ez a jelenség azonban rövid életű lehet.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018