eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy hajó közlekedik a Dunán a szmogos, ködös időben a fővárosban 2017. február 15-én. Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Majdnem félmillió újszülött haláláért felelős a légszennyezettség

A halálesetekre befolyással volt az új koronavírus-járvány, valamint a gazdasági és társadalmi problémák.

A légszennyezés miatt 476 ezer újszülött halt meg tavaly, főképpen Indiában és Fekete-Afrikában - derült ki egy tanulmányból, amely szerint az áldozatok háromnegyede a főzésnél használt tüzelőanyag füstje miatt vesztette életét.

Az adatok a 2020-as State of Global Air (SOGA) jelentésben szerepelnek, és két amerikai intézet - a Health Effects Institute és az Institute for Health Metrics and Evaluation - gyűjtötte őket össze.

A dokumentum szerint több mint 116 ezer csecsemő életének első hónapjaiban halt meg a légszennyezés miatt Indiában, további 236 ezer pedig Afrikában.

A tanulmány szerzői úgy vélekedtek, összefüggés van aközött, hogy az anyák a terhesség alatt szennyezett levegőjű térben élnek és aközött, hogy a csecsemők kisebb súllyal vagy koraszülötten jönnek a világra. Erre a kockázatra egyre több bizonyíték utal.

Dan Greenbaum, a Health Effects Institute elnöke szerint bár lassan és folyamatosan csökken a háztartások függése a rossz minőségű tüzelőanyagoktól, a használatukból eredő légszennyezés továbbra is kulcsfontosságú tényező e kisgyermekek halálában.

Hozzátette,

különösen a dél-ázsiai és a fekete-afrikai újszülöttek sorsa aggasztó.

A tanulmány kiemelte, hogy a légszennyezés világszerte 6,7 millió ember halálát okozta 2019-ben, ez a negyedik vezető halálok a világban.

A szerzők megjegyezték, hogy a halálesetekre befolyással volt az új koronavírus-járvány, akárcsak a gazdasági és társadalmi problémák.

A jelentésben arra is figyelmeztettek, a járványhelyzetben számos országban a társadalmi aktivitás visszaesése miatt - évek óta először - tapasztalható, hogy tiszta és csillagos az égbolt, ez a jelenség azonban rövid életű lehet.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×