INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

koronavírus

svájc

sejtkutatás

Fontos dolgot derítettek ki tudósok a koronavírusról

Fontos dolgot derítettek ki tudósok a koronavírusról

Infostart / MTI

Svájci kutatók megfejtették, hogyan veszi át az irányítást a megfertőzött sejt fölött az új kórokozó.

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Berni Egyetem tudósai által felfedezett mechanizmus azt idézi elő, hogy a sejtek a sajátjuk helyett szinte csak a vírusfehérjét állítják elő. Miután a vírus meglékelte az emberi sejtet, termelődni kezd az egyik első vírusprotein, az Nsp1 jelű. Más koronavírusokról már tudni lehetett, hogy az Nsp1 akadályozza a sejt saját proteinjeinek az előállítását. A tudósok most azt találták meg, ez pontosan hogyan zajlik.

A riboszóma nevű sejtszervecskék olvassák le a genetikai információt, és ennek alapján állítják elő a proteineket. A leolvasáskor a felépítési terv a riboszóma egy csatornáján fut keresztül. A kutatók kimutatták, hogy az Nsp1 fehérje ezen a csatornán belül kötődik meg és blokkolja a riboszómát. A svájci tanulmány a Nature Structural & Molecular Biology című szaklap aktuális számában jelent meg. Krio-elektronmikroszkóp segítségével atomi felbontásban mutatkozott meg az Nsp1 kötésének helye.

"A részletes ábrázolás fontos információkat szolgáltat egy lehetséges jövőbeli gyógyszer tervezéséhez,

mely megakadályozza az Nsp1 kötését, de nem befolyásolja a riboszóma működését" - mondta Nenad Ban, az ETH molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője. Kísérleteik során a kutatók előállították az Nsp1 egy változatát is, amelyiknek már nem volt gátló hatása. A SARS-Cov-2 ezzel az inaktív variánssal annyira meggyengülne, hogy nem lenne képes súlyos betegséget okozni. Ilyen legyengített vírusok oltóanyagokban is alkalmazhatók a tudósok szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018