INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

cukorbetegség

koronavírus

tudomány

Gyerekeknél kell vizsgálni a koronavírus és egy másik betegség összefüggéseit

Gyerekeknél kell vizsgálni a koronavírus és egy másik betegség összefüggéseit

Infostart / MTI

Úgy tűnik, a pandémia csúcsán az országban szokatlanul magasra emelkedett a gyerekek körében egy bizonyos, élethosszig tartó betegség.

Egy kisléptékű brit tanulmány szerint csaknem megduplázódott az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek száma a pandémia brit csúcspontjának idején. A kutatók szerint lehetséges, hogy a két betegség között kapcsolat áll fenn, s ezt alaposabban meg kell vizsgálni.

Bár a tanulmány mindössze egy maroknyi esetet dolgozott fel, ez az első olyan kutatás, amely kapcsolatba hozta a Covid-19-betegséget az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával gyerekeknél - közölték kedden az Imperial College London kutatói.

"Elemzésünk azt mutatja, hogy a pandémia csúcsán az 1-e típusú cukorbetegségben megbetegedő gyermekek száma szokatlanul magasra emelkedett két kórházban, ahol a kutatás folyt, az előző évek adataihoz viszonyítva" - számolt be róla Karen Logan, a tanulmány társszerzője.

"A további vizsgálatok során megállapítottuk, hogy e gyerekek közül többen koronavírus-fertőzésben szenvedtek, vagy korábban estek át a fertőzésen" - fűzte hozzá Logan.

A kutató emlékeztett rá, hogy korábban kínai és olasz jelentések is szóltak arról, hogy a pandémia alatt 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak kórházba került gyerekeknél.

A Diabetes Care folyóiratban publikált tanulmány 30 gyermek állapotát elemezte, akiknek 1-es típusú diabéteszét londoni kórházakban állapították meg a pandémia első hullámának csúcsán. A korábbi évekhez képest az esetek száma megduplázódott.

A gyerekek közül 21-nél végeztek koronavírustesztet vagy antitesttesztet, hogy megtudják, kapcsolatba kerültek-e a vírussal, és öt gyerekeknél koronavírus-fertőzést állapítottak meg.

Az 1-es típusú cukorbetegségnél elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, így a szervezet nem tud elegendő inzulint termelni a vércukorszint szabályozására. Az Imperial tudósai szerint egy lehetséges magyarázat, hogy a koronavírus tüskefehérjéi megtámadják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

"További kutatásokra van szükség, hogy megállapíthassuk, valóban fennáll-e a kapcsolat, de közben remélhetőleg az orvosok is tudatában lesznek ennek a lehetőségnek" - fogalmazott Logan.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018