eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Drámai mértékben pusztulnak a rovarok

A Science folyóiratban megjelent kutatás szerint az elmúlt 30 évben világszerte 25 százalékkal csökkent a szárazföldi rovarok száma.

A most megjelent Science-cikk egy áttekintő tanulmány, amely 166 különböző vizsgálatnak az eredményeit szintetizálta, és azoknak az adatait felhasználva próbált meg trendeket kimutatni. Az áttekintő tanulmány alapján a szárazföldi ökoszisztémákban a rovarpopulációknak évi körülbelül egy, tehát

tízévente nagyjából 9 százalékos csökkenését találták,

míg a vizes ökoszisztémákban található rovarpopulációknál tízévente körülbelül 11 százalékos növekedést tapasztaltak – ismertette az InfoRádiónak Kovács-Hostyánszki Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

A legnegatívabb trendeket alapvetően Észak-Amerikában találták a szárazföldön élő rovarok esetében, igaz, az áttekintett adatok jelentős része Észak-Amerikából, valamint Európából származik – jegyezte meg a szakértő, aki szerint a tengerentúli csökkenő számok mindenféleképpen összeköthetők az urbanizációval, illetve a mezőgazdaság térhódításával. Az európai területeken főként a 2005-től tapasztalható kiemelkedő csökkenés, ami arra enged sejtetni, hogy csak most kezdi kifejteni hatását az intenzív mezőgazdaság, a fokozott vegyszerezés.

Kovács-Hostyánszki Anikó megjegyezte, bár a Science által hozott tanulmány nem taglalja a változások mértékét a különféle fajokra bontva, egyéb, közelmúltban megjelent áttekintő dolgozatok rámutatnak arra, hogy például a beporzók esetében szintén van egy igen jelentős csökkenés.

Tehát míg általában a rovarok egyedszáma csökken, azon belül bizonyos csoportok különösen veszélyeztetettek lehetnek

– tette hozzá. Európában például a vadméh- és a lepkefajok 9 százaléka veszélyeztetett, és további 30-40 százalékuk csökkenő populációs trendeket mutat. A rovarok egyedszámának a csökkenése azonban nemcsak az általuk nyújtott, például beporzás miatt lehet probléma, hanem ezek szolgálnak táplálékul nagyon sok más állatfajnak. Vagyis egy olyan biomassza, amelyre az egész ökoszisztéma támaszkodik – értett egyet a szakértő.

Az édesvízi rovarfajok némi növekedése hátterében elsősorban a mezőgazdasági termelésben alkalmazott nagyobb mennyiségű műtrágya használata állhat. Ez a talajból kimosódva ugyanis növeli a vizek szervesanyag-tartalmát, ami okozhatja egyes vízi szervezetek mennyiségének a növekedését is, mások azonban pusztulásnak indulhatnak, mert ez megváltoztatja az oxigén-, akár a fényviszonyokat is – tette hozzá a Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×