eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Egy meteor ég el a légkörben Salgó vára felett, Salgóbánya közelében. Április 22-én, hajnali 2 és 3 óra között látható az egyik legrégebben ismert meteorraj, a Lyridák maximuma.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Embert ölő meteoritról találtak feljegyzéseket

A török állami levéltárban bukkantak a különleges iratokra.

Bár Földünket naponta bombázzák az űrből érkező meteorok, a légkörön csak kevés képes áthatolni. Egyes becslések alapján azonban egy nap 17 kisebb objektum így is elérheti a felszínt. És ugyan statisztikailag megvan az esélye, hogy valakit épp egy földet érő meteorit öljön meg, eddig nem sikerült ezt bizonyítani. Igaz, olyan esetekről vannak feljegyzések, amikor egy becsapódó objektum sérülést okozott.

A török állami levéltár iratai között azonban találtak egy hivatalos vizsgálat eredményét rögzítő iratot, amely szerint 1888. augusztus 22-én egy űrből érkező objektum egy férfivel végzett, egy másikat pedig megbénított a mai Irak területén található Szulejmánijjánál - írta a ScienceAlert cikke nyomán a 24.hu. A feljegyzések szerint aznap este egy hatalmas tűzgömb tűnt fel az égen, majd 10 percen át hullottak a törmelékek egy helyi falura. A jelenségben egy meg nem nevezett férfi meghalt, egy másik súlyosan megsérült, de az anyagi kár is jelentős volt. Ez az első bizonyított eset, melyben egy meteorit miatt halt valaki.

Az 1888-as esetet kőzet nem igazolja, a levéltári iratok viszont hivatalos szervektől származnak, így rendkívül meggyőzőek. Az eseményt eddig azért nem dolgozták fel, mert a dokumentumokat nem digitalizálták, szövegük ráadásul nehezen fordítható, hiszen oszmán-török nyelven íródtak.

Ozan Ünsalan, az Égei Egyetem munkatársa és kollégáinak következő célja az, hogy további kapcsolódó iratokat tárjanak fel.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×