eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jane Goodall brit etológus, állatvédő és csimpánzkutató, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) békenagykövete interjút ad az MTI-nek Budapesten 2016. május 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Jane Goodall: nem szabad ott folytatni, ahol abbahagytuk

Jane Goodall világhírű főemlőskutató szerint a járvány után az embereknek bölcsebben kéne bánni a környezetükkel, nem szabad visszazökkenniük a régi kerékvágásba, meg kell becsülniük a kitisztult csillagos eget. A tudós erről a Föld napján megjelenő új életrajzi dokumentumfilmje bemutatása előtt beszélt.

Goodall több mint 50 éve kezdte tudományos pályafutását Afrikában, ahol először csimpánzokat tanulmányozott. Tudományos munkássága az évtizedek alatt összeforrt a környezetvédelmi és állatvédelmi tevékenységével. A kilencvenes években indult, fiatalokat célzó környezetvédelmi programja már 60 országban működik. A tudós, aki előadásokat tartva szinte egész évben a világot járja, a járvány miatt most angliai otthonába, Bournemouthba vonult vissza. Mint mondta: a karantén sokkal kimerítőbb számára, mint az utazás.

Az AP hírügynökségnek adott interjújában a 86 éves Goodall annak a reményének adott hangot, hogy a járványból az emberek bölcsebben kerülnek ki. Az emberek milliói, akik korábban sosem szívhattak tiszta levegőt a városaikban és sohasem láthatták a tiszta csillagos eget, remélhetőleg rá tudják kényszeríteni a gazdaság nagy résztvevőit és a politikusokat, hogy ne folytassák ott, ahol abbahagyták - mondta. Hozzátette: azért aggódik, mivel úgy tűnik, világszerte még sok vezető nem törődik a jövő generációkkal, és nem érdekli a bolygó egészsége.

Mint mondta, az lenne a megoldás, ha az emberek másként kezdenének el gondolkodni ezekről a dolgokról. "Fel kell ismernünk, hogy a véges természeti erőforrásokkal és a növekvő emberi népességgel rendelkező világ korlátlan gazdasági fejlődése nem működhet" - magyarázta. Goodall szerint a legtöbb ember sokkal több dologgal rendelkezik, mint amire valójában szüksége van. "Meg kell tanulnunk a kevesebbel bánni a társadalom gazdagabb rétegeiben" - fogalmazott.

A tudós egy kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a járvány miatt sokfelé újra fellendült az illegális vadkereskedelem és orvvadászat. Mivel világszerte sok országban, így az afrikai országokban is szinte megszűnt az idegenforgalom, a munkájukat elvesztő emberek kénytelenek vadászni, hogy élelemhez jussanak.

A szerdán a National Geographic műsorán debütáló dokumentumfilmmel kapcsolatban Goodall elmondta, nagyon fontos, hogy a nézők megértsék: gondolnunk kell a bolygó egészségére a jövő nemzedékek miatt is. Mindenkinek tudnia kell, hogy az, amit tesz, hatással van a Földre, és etikus döntéseket kell hozni a mindennapi életükben is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×