INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

őstörténet

archeológia

geológia

ausztrália

Megtalálhatták a legősibb mesét, több tízezer éves

Megtalálhatták a legősibb mesét, több tízezer éves

Infostart

Ősi kőzetminták igazolhatják, hogy egy ausztrál népcsoport már 37 ezer éve egy helyen él, és tanúja volt egy teremtésmítoszban megörökített vulkánkitörésnek.

Mítoszok és mondák, egy-egy eredettörténet gyakorta őrzi valós természeti jelenségek, olykor katasztrófák emlékét. Egy friss kutatás szerint a Dél-Ausztráliában élő dhauwurd wurrung őslakosok egyik legendája a Budj Bim vulkán létrejöttét örökítette meg, amely - a feltételezhetően a legutóbbi kitörésből származó kőzetrétegek elemzése szerint - mintegy 37 ezer éve lehetett - írta az IFL Science cikke alapján a 24.hu. Erin Matchan, a Melbourne-i Egyetem munkatársa kollégáival a helyi Budj Bim és Tower Hill tűzhányók utolsó aktivitásából származó kőzeteket datálta.

Összevetésképp érdemes megjegyezni, hogy a viselkedésében modern ember, a Homo Sapiens Sapiens, amely már beszélt és zenélt is, a kutatások szerint nagyjából 50 ezer éve jelent meg Afrikában, és 40 ezer évvel ezelőtt hódította meg Eurázsiát. Egy 2011-es kutatás igazolta, hogy az ausztrál őslakosok a legközvetlenebb leszármazottai az Afrikából 75 ezer évvel ezelőtt vándorlásba fogó emberfajnak.

Amennyiben a kutatás helytálló, a felfedezés azt jelenti, hogy a helyi őslakosok története lehet a világ legősibb meséje.

A dhauwurd wurrungok legendája szerint a földnek négy óriás adott életet és törvényeket. A mítosz alapján az idők kezdetén egy ősi lény, Budj Bim emelkedett ki a felszínből, kupolás, tüzet kopő dombot hozva létre. Az esemény során a föld és a fák is táncoltak.

Az antropológusok régóta feltételezik, hogy az őslakosok egy tűzhányó aktivitását írták körül, és hogy a népcsoport a legutóbbi kitörés idején már a régióban élt. Ezt a hipotézist egy fejsze is igazolja, melyet az utolsó vulkáni réteg alatt találtak meg az 1940-es években. Ugyanakkor az elmúlt 70 évben nem találtak a területen újabb őstörténeti leleteket.

Elképzelhető természetesen, hogy az őslakosok mítosza nem egy kitörésről szól, ahogy az is, hogy a történet nem a térségben született meg, hanem egy másik, fiatalabb, mindössze 5000 évvel ezelőtti vulkánkitörés helyszínén. Annyi bizonyos, hogy a dhauwurd wurrungok már legalább 6600 éve ugyanabban a térségben élnek, amelyet ősi angolnacsapdák igazolnak.

Nyitókép: whc.unesco.org
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018