eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: whc.unesco.org

Megtalálhatták a legősibb mesét, több tízezer éves

Ősi kőzetminták igazolhatják, hogy egy ausztrál népcsoport már 37 ezer éve egy helyen él, és tanúja volt egy teremtésmítoszban megörökített vulkánkitörésnek.

Mítoszok és mondák, egy-egy eredettörténet gyakorta őrzi valós természeti jelenségek, olykor katasztrófák emlékét. Egy friss kutatás szerint a Dél-Ausztráliában élő dhauwurd wurrung őslakosok egyik legendája a Budj Bim vulkán létrejöttét örökítette meg, amely - a feltételezhetően a legutóbbi kitörésből származó kőzetrétegek elemzése szerint - mintegy 37 ezer éve lehetett - írta az IFL Science cikke alapján a 24.hu. Erin Matchan, a Melbourne-i Egyetem munkatársa kollégáival a helyi Budj Bim és Tower Hill tűzhányók utolsó aktivitásából származó kőzeteket datálta.

Összevetésképp érdemes megjegyezni, hogy a viselkedésében modern ember, a Homo Sapiens Sapiens, amely már beszélt és zenélt is, a kutatások szerint nagyjából 50 ezer éve jelent meg Afrikában, és 40 ezer évvel ezelőtt hódította meg Eurázsiát. Egy 2011-es kutatás igazolta, hogy az ausztrál őslakosok a legközvetlenebb leszármazottai az Afrikából 75 ezer évvel ezelőtt vándorlásba fogó emberfajnak.

Amennyiben a kutatás helytálló, a felfedezés azt jelenti, hogy a helyi őslakosok története lehet a világ legősibb meséje.

A dhauwurd wurrungok legendája szerint a földnek négy óriás adott életet és törvényeket. A mítosz alapján az idők kezdetén egy ősi lény, Budj Bim emelkedett ki a felszínből, kupolás, tüzet kopő dombot hozva létre. Az esemény során a föld és a fák is táncoltak.

Az antropológusok régóta feltételezik, hogy az őslakosok egy tűzhányó aktivitását írták körül, és hogy a népcsoport a legutóbbi kitörés idején már a régióban élt. Ezt a hipotézist egy fejsze is igazolja, melyet az utolsó vulkáni réteg alatt találtak meg az 1940-es években. Ugyanakkor az elmúlt 70 évben nem találtak a területen újabb őstörténeti leleteket.

Elképzelhető természetesen, hogy az őslakosok mítosza nem egy kitörésről szól, ahogy az is, hogy a történet nem a térségben született meg, hanem egy másik, fiatalabb, mindössze 5000 évvel ezelőtti vulkánkitörés helyszínén. Annyi bizonyos, hogy a dhauwurd wurrungok már legalább 6600 éve ugyanabban a térségben élnek, amelyet ősi angolnacsapdák igazolnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×