INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

vulkán

tudomány

összeomlás

Huambalo, 2016. március 6.Izzó lávát bocsát ki a Tungurahua tűzhányó az ecuadori Huambalo közelében 2016. március 5-én. (MTI/EPA/José Jacome)

Összeomolhat a világ egyik legmagasabb aktív vulkánja

Infostart

A szakértők szerint a folyamat veszélyes földcsuszamlást indíthat be.

Egy új vizsgálat alapján úgy tűnik, úgynevezett oldalhiba fordulhat elő az ecuadori Tungurahua tűzhányónál. E pusztító jelenség során a tűzhányó egy része beomlik, ami kitörésekhez és földcsuszamláshoz vezethet - írta a 24.hu az IFLScience cikke alapján.

A beomlást az idézheti elő, hogy az elmúlt időszak aktivitása miatt jelentősen meggyengült a több mint 5000 méter magas vulkán nyugati fala, és a műholdas felvételek szerint gyorsan deformálódik.

Bár elképzelhető, hogy a tűzhányó még hosszú ideig ép marad, a vizsgálatot végző szakemberek szerint érdemes folyamatosan monitorozni az állapotát.

Huambalo, 2016. március 6.
Izzó lávát és vulkáni hamut bocsát ki a Tungurahua tűzhányó az ecuadori Huambalo közelében 2016. március 5-én. (MTI/EPA/José Jacome)
Izzó lávát és vulkáni hamut bocsát ki a Tungurahua tűzhányó az ecuadori Huambalo közelében 2016. március 5-én. (MTI/EPA/José Jacome)

Nyitókép: MTI/EPA/José Jacome
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018