eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Nasa.gov

A csillagunk legnagyobb rejtélyét kutatja egy magyar tudós

Magyar tudós is elemzi majd a hét elején fellőtt napszonda adatait. Erdélyi Róbert a napfizika egyik Szent Grálját szeretné megfejteni.

A Napot eddig még soha nem látott közelségből és szögből vizsgáló Solar Orbital műhold hétfőn elindult hétéves útjára a floridai Kennedy Űrközpontból. A projektben Erdélyi Róbert, a Sheffieldi Egyetem és az ELTE csillagászprofesszora is részt vett. A magyar kutató a Nap ultraibolya hullámhosszán vizsgálja majd az égitestből kiáramló plazmát. Korábban az InfoRádiónak azt mondta: a kisebb plazmaörvények is nagyobbak, mint Magyarország területe.

Ezek hatalmas mágneses plazmaörvények, amik a Nap felszínétől mint egy forgószél repülnek fölfelé óriási, több kilométeres másodpercenkénti sebességgel, és valószínűleg el is hagyják a Nap felszínét - mondta a professzor.

Erdélyi Róbert szerint

a plazmaörvények vizsgálata a napfizika egyik legizgalmasabb területe.

A napfizikában és az asztrofizikában vannak úgynevezett Szent Grál-területek, alapvető kérdések, amelyeket az ember szeretne megválaszolni - néha több száz éven keresztül is. Az egyik ilyen a Nap légkörének fűtésével kapcsolatos, ami azt vizsgálja, hogy az égitest légköre melegebb, mint a felszíne. Ez olyan, mintha a légkörben sokkal melegebb lenne, mint a Föld felszínén. Ez a termodinamika törvényének egy kicsit ellentmond, és

az a kérdés, hogy miközben a Napnak a felszíne csak úgy körülbelül 6000 fokos, hogyan melegedhet fel a hőmérséklet akár több millióra is.

Az örvények elegendő energiával rendelkeznek ehhez, de a kérdés az, hogy hogyan adják át ezt a hatalmas mágneses, illetve mozgási energiát a légkörnek - ismertette a kutatás fő céljait Erdélyi Róbert.

A tudósok először 1999-ben vetették fel a Nap plazmakitöréseit tanulmányozó műhold szükségességét. A European Space Agency a küldetést 2008 és 2013 között tervezte. A szonda felépítése során azonban komoly technikai akadályokba ütköztek. Az egyik ilyen a hőszigetelés volt, amelyet végül szendvics-szerűen rétegzett titániummal oldottak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×