eur:
392.81
usd:
366.15
bux:
66822.17
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Julius Csotonyi, Royal Tyrrell Museum

Rég örültek ennyire egy halálosztónak

Új dinoszauruszfaj, a T-rex egy távoli rokonára bukkantak Kanadában, a nyolc méter magas őshüllő mintegy 80 millió évvel ezelőtt élhetett az észak-amerikai síkságon.

A Thanatotheristes degrootorum - ami a halálosztó görög megfelelője - a Tyrannosaurus rex családjának eddig ismert legrégibb tagja.

"A név, amit választottunk, arra utal, hogy a maga korában ez

a faj volt az egyetlen hatalmas testű csúcsragadozó, valóságos halálosztó

annak idején, ezért kapta a becenevét Thanatosról, aki a halál görög istene volt" - mondta el Darla Zelenitsky, a kanadai Calgary-i Egyetem paleobiológusa.

A Jurassic Park című filmben életre keltett T-rex nagyjából 66 millió éve vadászott áldozataira, Thanatos legalább 79 millió évvel ezelőtt élt a kutatócsoport szerint.

Az egyed maradványaira Jare Voris, az egyetem PhD-hallgatója bukkant rá. Ez az elmúlt ötven évben az első új tyrannosaurida, amelyet Kanadában felfedeztek - írták a kutatók a Cretaceous Research című szaklap friss számában.

"Viszonylag kevés faj tartozik a tyrannosauridák közé. Mivel ők álltak a tápláléklánc csúcsán, ezek az óriási testű ragadozók a növényevő dinoszauruszokhoz képest kevesen voltak" - tette hozzá Zelenitsky, a tanulmány társszerzője.

A kutatók megállapították, hogy Thanatosnak olyan hosszúkás pofája volt, mint a mai Egyesült Államok déli részén egykor élt primitív tyrannosaurusoknak.

A tyrannosaurusok koponyájának alakja régiónként eltérhet egymástól táplálkozásuk és a korszakban rendelkezésre álló prédaállatok szerint.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×