eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Wikimedia Commons

Megvan a hungarocell hulladék ellenszere

Van, ami biztonságosan lebontja, és újrahasznosítja a világot elárasztó, ám nehezen újrahasznosítható polisztirolhabot is.

A háziasszonyoknak sok bosszúságot okozó közönséges lisztbogár lárvája az elmúlt években komoly figyelmet kapott, mint az élelmezésben és állati takarmányozásban is felhasználható alapanyag. A Stanford Egyetem kutatói újabb felhasználási területre bukkantak, kísérleteik szerint ugyanis a lisztbogár lárvája biztonságosan elfogyasztja, lebontja még a kémiai anyagokkal kezelt polisztirol habot, vagy más néven a hungarocellt is - idézi a Modern Farmer cikkét a magyarmezogazdasag.hu.

A hungarocell előállítása olcsó, emellett rendkívül hasznos szigetelő és csomagoló anyag, az újrahasznosítása azonban nem egyszerű, ráadásul drága is. A habot ráadásul gyakran egyéb kémiai anyagokkal (például égésgátlóval) kezelik bizonyos tulajdonságok elérése érdekében.

A kutatás eredményei szerint a lisztkukacok nemcsak, hogy elfogyasztották a hungarocellt, de az esetenként rákkeltő hatású kémiai anyagokat is biztonságosan kiválasztották.

Vagyis a hungarocellel etetett kukacok biztonságosan hasznosíthatóak például takarmányozási célra a továbbiakban, nem adják tovább a kémiai anyagokat.

A kutatók szerint ez egy olcsó és hatásos megoldás lehet a műanyag csomagolással kapcsolatos problémák kezelésére. De arra is felhívták a figyelmet, hogy a lárvák által kiválasztott égésgátló anyagok kezelése, ártalmatlanítása ettől még továbbra is megoldásra vár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×