INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

vízesés

kiszáradt

természet

szárazság

áramkimaradás

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzetközi Szövetsége (IFRC) által 2019. december 12-én közreadott kép a kiszáradt Viktória-vízesésről Zimbabwéban november 20-án. A Zambia és Zimbabwe határán található vízesés óriási víztömegéből most szinte semmi sem látszik,  mivel az idei, példa nélküli szárazság rekord alacsonyra csökkentette a Zambézi vízszintjét. Mivel a zimbabwei és zambiai energiaellátás nagy mértékben támaszkodik a Kariba-gátra, a két ország határán álló, óriási vízerőműre, a szárazság áramkimaradásokhoz is vezetett.

Ilyen volt, ilyen lett: szinte teljesen kiszáradt a Föld legszélesebb vízesése

Infostart

A nem mindennapi jelenségről a Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzetközi Szövetsége (IFRC) adott közre fotót.

A november 20-i képen (fent) a kiszáradt a Viktória-vízesés látszik Zimbabwéban. A Zambia és Zimbabwe határán található zuhatag óriási víztömegéből most szinte semmi sem látszik, mivel az idei, példa nélküli szárazság rekord alacsonyra csökkentette a Zambézi vízszintjét. Mivel a két ország energiaellátása nagy mértékben támaszkodik a Kariba-gátra, a két ország határán álló, óriási vízerőműre, a szárazság áramkimaradásokhoz is vezetett.

Érdekesség, hogy Durbanben és Johannesburgban áradások vannak, annyi eső esik. Ez az eső januárban már bőséggel öntözi majd a vízesés területét.

A Viktória-vízesés
A Viktória-vízesés "normál" esetben (Wikipédia)
A Viktória-vízesés a száraz évszakban, 2003-ban (Wikipédia/ Vberger)
A Viktória-vízesés a száraz évszakban, 2003-ban (Wikipédia/ Vberger)

A Viktória-vízesés (Mosi-oa-Tunya) két ország: Zambia és Zimbabwe határán található. Helyi elnevezése a makololóktól származik: Mosi-oa-Tunya jelentése „mennydörgő gőzölgés” és „robajló füst”. A név onnan ered, hogy a víz száz méteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny egészíti ki. A Viktória vízesés 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon, közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989 óta az Unesco Világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül.

Érdekes geológiai formák övezik a vízesést, amelyen nagy víz esetén elképesztő mennyiségű víztömeg zúdul le: körülbelül ötezer köbméter másodpercenként, ami

a Duna budapesti vízhozamának több mint kétszerese

- illusztrálta a vízesés különlegességét Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője. Az InfoRádióban elmondta: összetett okai lehetnek annak, hogy ilyen kevés a folyamban a víz. A teljes interjút a cikk végén hallgathatják meg.

Ilyen volt / ilyen lett a vízesés:

Nyitókép: MTI/EPA/IFRC

Kapcsolódó hang

Kiszáradt a Viktória-vízesés - Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018