INFORÁDIÓ 
2019. december 15. vasárnap
Valér

robotizáció

munka

szabadidő

Az 5G technológiával működő robottal játszik egy látogató a barcelonai Mobil Világkongresszus mobil távközlési kiállítás és vásár első napján, 2019. február 25-én.

Átalakul a munka világa, de vajon túléljük-e?

Infostart

A robotizáció drámai hatással lesz a jövőben az élet minden területére, precizitásban és gyorsaságban az ember nem tud majd a gépekkel versenyezni - írja elemzésében a Qubit.

A McKinsey & Company amerikai tanácsadó cég becslése szerint a férfiak 21, a nők 20 százaléka veszíti el jelenlegi munkáját 2030-ig az automatizáció következtében - írja elemzésében a Qubit magazin. A cikk szerint a nők főként a titkárnői állásukat lesznek kénytelenek otthagyni, a férfiak pedig nagy eséllyel a fizikai munka felhagyására kényszerülnek majd.

Az elemzés szerint a jelenlegi tendenciák alapján a nők főleg az egészségügyi ellátásban, például idősgondozóként tudnak majd elhelyezkedni, a férfiak pedig tudományos és technikai képességeket kívánó pályákon.

A tanulmány szerint probléma lesz, hogy a nők által végzett munkákat várhatóan a jövőben is rosszabbul fogják fizetni, miközben 40-160 millió nőnek kell állást változtatnia világszerte, és kell továbbképeznie magát ahhoz, hogy jobban fizetett munkát találjon, vagy megtartsa korábbi állását.

Amerikai kutatók arra a veszélyre is felhívják a figyelmet, hogy a tőkeerős réteg, amely robotokat tud alkalmazni a munkavégzésre, óriási profitra tesz majd szert, az átlagosan jövedelmező munkák eltűnnek, a végzettséget nem igénylő munkaköröket pedig még rosszabbul fogják fizetni, így

kettéválik a társadalom, és véglegesen lemaradunk a robotokkal szemben a versenyben.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Toni Albir
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018