eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Két évtizeddel előre jelezhető lesz a rettegett kór

Egyre többet tudnak az egyelőre gyógyíthatatlan Alzheimer-kór kialakulásáról, és az előrejelzéséhez egy egyszerű vérvizsgálat elegendő lesz.

Akár 20 évvel a betegség kialakulása előtt is kimutatja az Alzheimer-kór jeleit egy amerikai kutatók által kifejlesztett vérvizsgálat, írta a Guardian cikke alapján a 24.hu. A St. Louis városában található Washington University School of Medicine tudósai szerint

a teszt 94 százalékos hatékonysággal ismeri fel az Alzheimer-kórra utaló agyi változásokat,

holott jóval olcsóbb és egyszerűbb, mint a pozitronemissziós tomográfia (PET), ami az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás.

Az egyetem egy korábbi vizsgálata sikeresen felderítette az Alzheimer-kórt okozó két anyag agybeli lerakódása, a béta-amiloidok és a tau-fehérje csomók képződése között. Az amiloid-lerakódások önmagukban nem jelentik az Alzheimer-kór kialakulását, de a plakkok jelentése megmagyarázhatatlan módon egyeseknél a tau-csomók megjelenéséhez vezet – és ez az Alzheimer-kór igazi kiváltó faktora.

Abban a kutatásban a Medicalonline cikke szerint a tudósok úgy vélték, hogy a mikroglia sejtek, azaz az agy „takarítóinak” valamilyen módosulása, funkcióvesztése vezethet, és találtak is egy olyan gént, a TREM2-t, melynek mutációja kettő-négyszeresére növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A mostani kutatás pedig azzal az eredménnyel zárult, hogy

megtalálták a módját, miként lehet mérni a vérben a béta-amiloid szintjét,

ami alapján pedig meg tudják saccolni, hogy az milyen mértékben rakódott le az agyban. Mivel ez az anyag évtizedekkel a betegség kialakulása előtt elkezd lerakódni, ezért akár 20 évvel az Alzheimer-kór kialakulása előtt is meg tudják majd jósolni a betegséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×