INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

grönland

hőhullám

időjárás

jégolvadás

Grönland jégrakarójából származó, olvadó tömböket néz egy érdeklődő a londoni Tate Modern galéria előtti téren 2018. december 12-én. Az előző napon mintegy két tucat, másféltől hat tonnásig terjedő jégdarabot állítottak ki a téren Minik Rosing grönlandi geológus és Ólafur Elíasson izlandi képzőművész Ice Watch London elnevezésű közös projektje keretében, amellyel az éghajlatváltozásra kívánják felhívni a közfigyelmet.

Egy nap alatt tízmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon

Infostart / MTI

Több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el szerdán Grönlandon amiatt, hogy a Föld legnagyobb szigetét is elérte az európai országokon múlt héten végigvonuló, melegrekordokat megdöntő hőhullám.

Az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között elterülő Grönland felszínének 82 százalékát jég borítja.

A Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója, Ruth Mottram szerint az olvadás szerdán már a jégfelület 56,5 százalékát érintette, ami rekordnak számít az idei évet nézve. A szakember csütörtökre jósolta a tetőzést, mielőtt a hidegebb hőmérséklet lelassítja az olvadás ütemét. "A hosszú távú előrejelzés azonban további meleget és napos időjárást ígér Grönlandon, vagyis a jégveszteség tovább nő" - tette hozzá a kutató.

Mottram szerint július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna felszíni jég veszett oda az óceánba, ami azt jelenti, hogy a hónapban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

A kutató elmondta, hogy a grönlandi olvadási szezon kezdete, június 1-je óta 240 gigatonnányi jég olvadt el a szigeten. Összehasonlításképpen: 2012-ben összesen 290 gigatonna jég olvadt bele az óceánba az augusztus végéig tartó olvadási szezonban.

Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon - ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg.

A grönlandi jégtakaró mostani erős olvadásáért ugyanaz az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő a felelős, amely múlt héten megdöntötte a melegrekordokat számos európai városban.

Nyitókép: Grönland jégrakarójából származó, olvadó tömböket néz egy érdeklődő a londoni Tate Modern galéria előtti téren 2018. december 12-én. Az Ice Watch London projekttel az éghajlatváltozásra hívták fel a figyelmet. (MTI/EPA/Neil Hall)
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018