INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

németország

hőség

vasút

Karsdorf, 2014. szeptember 1.Kísérleti nagy sebességű InterCity expresszvonat az Unstrut-völgyhídon, a németországi Karsdorf közelében 2014. szeptember 1-jén. A német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn ezen a napon kezdte meg a nagy sebességű szerelvények próbafuttatását az újonnan megépített Erfurt-Lipcse/Halle-vonalon. A menetrendszerű közlekedés várhatóan 2015 decemberében indul meg. (MTI/EPA/Jan Woitas)

Új módszerrel kísérletezik a hőség ellen a német vasút

Infostart / MTI

A sínek fehérre festésével próbálkozik a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság, hogy megelőzze az acél deformálódással fenyegető felhevülését hőség idején.

A DB mellett ausztriai és svájci vasúttársaságok is tesztelnek fehérre festett sínszálakat. A több szakaszon folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy

a fehér sínek 5-7 Celsius fokkal kevésbé forrósodnak fel a kánikulában, mint a kezeletlen, sötét színűek.

Azt még nem sikerült megállapítani, hogy ez elég-e a közlekedést veszélyeztető deformálódás megelőzéséhez.

Városi közösségi közlekedési társaságok is igyekeznek átvenni az Olaszországban már bevált módszert. A bajorországi Würzburgban villamossíneket festettek fehérre. A hengerelt acél korábban hőhullámok idején 60 fokig hevült és kitágult, a sínek így elferdültek, a legutóbbi nagy kánikulában, július elején viszont már nem volt gond velük - mondta a helyi közlekedési vállalat szóvivője az ntv hírtelevíziónak.

A szakember arról is beszélt, hogy nncs szükség különleges festékre, mert nem az anyaga, hanem egyedül a színe számít. A világos színek növelik a felület fényvisszaverő képességét. Nem véletlen, hogy a napsugaras Görögországban sokhelyütt látni fehérre mázolt épületeket - mondta Stefan Emeis, a karlsruhei műszaki egyetem (Karlsruher Institut für Technologie - KIT) szakértője.

Németországban szerdán és csütörtökön is megdőlt a 2015-ben regisztrált 40,3 Celsius fokos melegrekord, az új történelmi csúcs több mint 2 fokkal magasabb, 42,6 fok.

A rendszeres időjárási adatfelvétel csaknem 140 éves történetében először mértek 42 fok feletti hőmérsékletet. A hőség súlyosságát jelzi, hogy csütörtökön a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) 15 mérőállomásán regisztráltak a 2015-ös rekordnál nagyobb meleget, és 25 állomáson mértek 40 Celsius foknál magasabb csúcsértéket.

A DWD előrejelzése szerint az ország nagy részén pénteken is lehet 40 fokos hőség, a hét vég viszont enyhülés kezdődik. A hűvös légtömegek heves záporokkal, zivatarokkal érkezhetnek. Rövid idő alatt akár 40 liter csapadék is hullhat négyzetméterenként, és mivel a talaj nem képes befogadni egyszerre ekkora víztömeget, áradások, villámárvizek is keletkezhetnek - figyelmeztetett a DWD.

Nyitókép: MTI/EPA/Jan Woitas
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018