INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

időjárás

felmelegedés

hőhullám

grönland

meteorológiai világszervezet

Ernyővel sétáló nő a párizsi Louvre előtti szökőkútnál 2019. július 25-én. A francia meteorológiai szolgálat közlése szerint Párizsban ezen a napon megdőlt a több mint hetvenéves abszolút melegrekord 41 fokkal.

Ijesztő irányt vett a hőhullám, aggódnak a meteorológusok

Infostart / MTI

Az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő nem egyszerűen megdöntötte, hanem  "darabokra zúzta" az európai melegrekordokat.

Aggasztja a Meteorológiai Világszervezetet (WMO), hogy az Európán végigvonuló, hőmérsékleti rekordokat megdöntő e heti hőhullám Grönland felé tart.

Clare Nullis szóvivő a szervezet genfi központjában arról beszélt, hogy az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő hatására 2, 3, sőt helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értékeket, ami "teljes mértékben hihetetlen" fejlemény.

Az előrejelzések szerint a légköri mozgások ezt a forróságot Grönland felé viszik majd.

Mindennek következtében a sziget jégtakarója fokozottan olvadhat, akár olyan vékonyra is mint 2012-ben, ami az eddigi mérések alapján a legvékonyabb szint volt.

A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet. Dán éghajlatkutatók adatai szerint csak júliusban 160 milliárd tonna olvadt el a grönlandi jégtakaró felszínéből.

Az európai hőhullám hatással van az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedtségére is, amely július közepén az eddig mért legalacsonyabb szinthez közelített.

A Meteorológiai Világszervezet szóvivője arra is kitért, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok az ember okozta klímaváltozás következményei. A brit meteorológiai szolgálat tanulmányára utalva elmondta: 2050-ig minden második évben lehet számítani a melegrekordokat megdöntő hőségekre.

Pénteken Belgiumban is bejelentették, hogy megdőlt az ország eddigi melegrekordja: 41,8 Celsius-fokot mértek előző nap az észak-belgiumi Begijnendijk településen.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018