eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube/NASA

Űrsétán szerelik a Nemzetközi Űrállomást

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA asztronautái, Christina Koch és Nick Hague a Nemzetközi Űrállomás (ISS) napelemeinek öregedő akkumulátorait cserélik, miközben az egészet közvetítik a YouTube-on.

Ez sorban az 59. ISS-űrséta, amelynek beszélgetését és élő kameraképeit - az ISS ablakából és az asztronautákra szerelt fejkamerákról - az alábbi videón közvetíti a NASA.

A két asztronauta az űrállomás napelemtábláiba szerelt 48 nikkel-hidrogén akkumulátort cseréli le 24 darab nagyobb teljesítményű lítium-ionos akkumulátorra.

Ezek a berendezések tárolják a napelemtáblák által generált áramot és tartják üzemben az űrállomást, amikor az a Föld éjszakai oldalán van. A művelet több mint hat óráig tart.

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a 2017-ben kezdődött korszerűsítés 2020 tavaszáig eltarthat és még legalább négy űrsétára lesz szükség. Ennek oka, hogy az akkumulátorok részben nehezen hozzáférhető helyen vannak a Canadarm-2 nevű robotkar számára, amelyet a berendezések leszereléséhez használnak.

Banális ok miatt hiúsult meg az első, csak női űrséta

Eredetileg a NASA úgy tervezte, hogy két női asztronautája, Anne McClain és Christina Koch fogja teljesíteni az amerikai űrkutatási hivatal első, kizárólag női űrsétáját, de ez meghiúsult, mert nem volt elegendő, mérethez illő űrruha a Nemzetközi Űrállomáson. Így az a döntés született, hogy a két nő felváltva fogja elhagyni az űrállomást a szerelési munkálatokhoz, férfi kollégákkal.

Anne McClain, aki Nick Hague társaságában vett részt az előző, március 22-i űrsétán azt tapasztalta, hogy megfelelőbb számára a szkafander M-es méretű felsője, de ugyanilyen méretű felsőrész kell Christina Kochnak is.

Az április 8-ra beütemezett újabb "vegyes" űrsétán Anne McClain veszi fel a méretéhez illő szkafandert.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×