INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

meteorológia

időjárás

klímaváltozás

Revere,  2018. január 5.Hóesésben gyalogló nő a massachusettsi Revere városban 2018. január 4-én. Az Egyesült Államok számos tagállamában havazik, hurrikánerejű szél és sarkvidéki hideg tombol. (MTI/EPA/CJ Gunther)

Hihetetlen pusztítást okozott a szélsőséges időjárás

Infostart / MTI

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint 62 millió embert sújtott tavaly világszerte a szélsőséges időjárás, az ember okozta klímaváltozás miatt kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát.

35 millió embert sújtottak az áradások és több mint 1600 ember halála írható a hőhullámok, erdő-és bozóttüzek számlájára Európában, Japánban és az Egyesült Államokban - olvasható a szervezet éves jelentésében a klíma állapotáról. A dokumentumot csütörtökön hozták nyilvánosságra New Yorkban.

A jelentés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás hatással van az élelmezés biztonságára, a migrációra és az emberi egészségre, utóbbi esetében különösen a szélsőséges meleg és a levegő minőségében bekövetkezett változás.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára a jelentést ismertetve emlékeztetett a Mozambikot, Malawit és Zimbabwét minap sújtó Idai ciklonra. "Az Idai áldozatai megszemélyesítik azt, miért van szükségünk a fenntartható fejlődésnek, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak és a természeti csapások kockázata csökkentésének globális programjára" - hangoztatta.

A jelentésében a világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy

tavaly mintegy 1 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a Földön, mint az iparosodás korának kezdetekor,

és az elmúlt négy év volt a legmelegebb az időjárási feljegyzések kezdete óta.

"Egyre markánsabbak a klímaváltozás mutatói: a légköri szén-dioxid szintje, amely a WMO első, 1994-ben közétett jelentése idején 357,0 ppm volt, folyamatosan növekszik, és 2017-ben elérte a 405,5 ppm-t." A tengerszint emelkedése felgyorsult, 2018-ban 3,7 milliméterrel volt magasabb a tengerszint az előző évihez képest. Az északi-sarki jég kiterjedése jóval az átlag alatt volt.

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt - a szárazság, áradások, viharok következtében -

kétmillió embernek kellett elhagyni otthonát,

ami azt jelentette, hogy 2018 volt az az év, amikor a legtöbb embert kényszerítettek helyváltoztatásra a természeti katasztrófák - olvasható a jelentésben.

A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra veszélyezteti az alultápláltság felszámolására irányuló globális erőfeszítéseket is. Az alultáplált emberek száma 821 millióra növekedett az ENSZ adatai szerint, részben az 2015-16-os El Nino időjárási jelenség okozta súlyos szárazságok miatt.

Nyitókép: MTI/EPA/CJ Gunther
A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018