INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

müon

tudomány

vihar

feszültség

Soha nem láttak még ilyet egy viharban

Soha nem láttak még ilyet egy viharban

Infostart

Az indiai tudósok a müon nevű részecske segítségével mérték meg egy, még 2014. december 1-jén kitört viharban lévő feszültséget, az eredmény pedig még őket is meglepte.

Valószínűleg kevesen hallottak eddig a müon nevű részecskéről, pedig a tudomány számára egy igen fontos apróságról van szó - írta a hvg.hu. A híradásokba legutóbb akkor került bele, amikor kiderült, a segítségével 4500 év után titkos kamrát találtak az egyik piramisban. Most újra hallani lehet felőle, köszönhetően az indiai tudósoknak.

A Gizmodo beszámolója szerint a Grapes-3 névre keresztelt rendszerrel sikerült megfigyelniük az eddigi legnagyobb elektromos feszültséggel rendelkező vihart. A zivatarban a müonok segítségével mintegy 1,3 milliárd voltot mértek.

A tudósok hozzáteszik, ez nem a villám, hanem az elektromos mező erősségére utal. A jelenséget az okozza, hogy a pozitív töltésű vízcseppek a felhő tetejére vándorolnak, míg a negatív töltésű jégkristályok az alján helyezkednek el. Összehasonlításként: a villámokban általában 100 millió volt feszültség található.

A müon részecskék éppúgy negatív töltésűek, mint az elektronok, de azoknál nagyjából 200-szor nehezebbek. Akkor keletkeznek, amikor a kozmikus sugárzás a légköri atomokkal találkozik. Másodpercenként átlagosan egy müon halad át az emberi kézen, de ilyen részecskék keletkeznek a Nagy Hadronütköztetőben is, amikor a protonokat nagy energiával ütköztetik. Sőt, ez a részecske segített felfedezni a Higgs-bozont is - emlékeztet a hvg.hu.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018