eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Pixabay

Világújdonság a műtéteknél, szintet lépett a technológia

Agyműtét 3000 kilométerről, robotkarokkal, 5G hálózaton keresztül - mérföldkő lehet a hétvégi beavatkozás.

Az újgenerációs mobilhálózatok egyik legfontosabb felhasználási területe az egészségügy lehet majd, ahol a minimálisra csökkentett válaszidőt és nagy sávszélességet biztosító technológia lehetővé teszi a távvezérelt beavatkozásokat. Az 5G-t éppen ezért olyan, nagy precizitást igénylő beavatkozásoknál is be lehet vetni, mint egy agyműtét - írta a hwsw.hu.

Egy kínai orvoscsapat szombaton sikerrel hajtott végre agyműtétet egy páciensen, aki a műtétet vezető orvostól 3000 kilométerre feküdt a műtőasztalon. A főorvos 5G-s mobilhálózaton keresztül irányította az agysebészek által használt precíziós orvosi robotkarokat, melyekkel egy mélyagyi stimulátort (DBS) ültetett be a páciens agyába.

Bár a parkinson-kór tüneteinek enyhítésre alkalmazott műtét ma már rutinbeavatkozásnak minősül, a mobilhálózaton keresztül végzett procedúra szakértők szerint csupán a kezdete egy olyan korszaknak, ahol a képzett orvosi személyzetnek, így elsősorban a műtéteket vezető orvosoknak nem kell a pácienshez utaznia, netán a beteget utaztatni egyik kórházból a másikba.

Az új generációs hálózatok kapacitása és válaszideje egyaránt jelentősen javult a 4G-s hálózatokhoz képest, így a videojel teljesen lagmentesen jelenik meg a vezető orvos, illetve az orvoscsapat monitorain, a távirányított robotkarok pedig lényegében késleltetés nélkül manipulálhatók több ezer kilométer távolságból is.

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Magyarország–Svájc 1-2
Euro 2024

ÉLŐ: Magyarország–Svájc 1-2

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, az ellenfél, Kölnben, Svájc. A csoport másik mérkőzésén a németek 5-1-re legyőzték a skótokat. Az első félidőben Marco Rossi csapata csak árnyéka volt önmagának, két védelmi figyelmetlenséget könyörtelenül kihasznált Svájc. Aztán következett a második félidő...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 15. 08:19
×
×
×
×