INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

rómeó

júlia

vízibéka

dél-amerika

Megtalálták Rómeó Júliáját – megmenekülhet egy eltűntnek hitt faj?

Megtalálták Rómeó Júliáját – megmenekülhet egy eltűntnek hitt faj?

InfoRádió

Tíz évig élt egy bolíviai múzeumban magányosan Rómeó, egy kihalófélben lévő vízibékafaj utolsónak hitt egyede, ám a kutatóknak sikerült a faj egy nőstény példányát megtalálni a köderdőben. Valentin napon lehetnek majd egymáséi, a kutatók a násztól a faj megmentését remélik.

A fajt Sehuencas-vízibékának nevezik, a név az állat származási helyére utal, korábban fütyülő békának is nevezték – mondta az InfoRádiónak Babocsay Gergely herpetológus. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának elnöke kiemelte: a békafaj Dél-Amerikában, az Andok magasabb régióiban él, valószínűleg az egykori Gondwana őskontinensen fejlődhettek ki az őseik.

Ez a béka nagyon szűk elterjedési területen fordul elő Bolíviában, ahol eltűnt a populáció, most azonban találtak öt példányt, amelyből kettő nőstény

– magyarázta a szakértő. Egyiküket, Júliát éppen Valentin napon, február 14-én szeretnék összeereszteni Rómeóval, a tíz éve magányosan élő fajtársával. Ha az utódok megszületnek, és a szülők felnevelik őket, keresnek egy alkalmas helyet, ahol elengedik a kicsiket, felduzzasztva ezzel az ottani békaállományt.

Problémát jelent azonban, hogy a faj köderdőben él, a klímaváltozás pedig rossz hatással volt ezekre a helyekre. A trópusi területek magas hegységei körül ködgyűrű alakul ki, a környezeti változások miatt vagy egyre feljebb csúszik ez a jelenség, vagy ritkul a megjelenése – tájékoztatott Babocsay Gergely. Ráadásul a helybeliek pisztrángokat telepítenek az itt található patakokba, amelyek megeszik a békákat és az ebihalakat.

„Nem túl jók a kilátásai ennek a békának, még akkor sem, ha Rómeó és Júlia szerelméből lesz valami”

– fogalmazott a szakosztályi elnök. A kitrit gomba is veszélyezteti a békákat, Dél-Amerika emblematikus állata, az aranyvarangyocska valószínűleg ennek a betegségnek lett az áldozata. A most befogott békákat a kutatók éppen ezért előre lekezelik.

Nyitókép: Teresa Camacho Badani

Kapcsolódó hang

Megtalálták Rómeó Júliáját – megmenekülhet egy eltűntnek hitt faj?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018