eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Teresa Camacho Badani

Megtalálták Rómeó Júliáját – megmenekülhet egy eltűntnek hitt faj?

Tíz évig élt egy bolíviai múzeumban magányosan Rómeó, egy kihalófélben lévő vízibékafaj utolsónak hitt egyede, ám a kutatóknak sikerült a faj egy nőstény példányát megtalálni a köderdőben. Valentin napon lehetnek majd egymáséi, a kutatók a násztól a faj megmentését remélik.

A fajt Sehuencas-vízibékának nevezik, a név az állat származási helyére utal, korábban fütyülő békának is nevezték – mondta az InfoRádiónak Babocsay Gergely herpetológus. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának elnöke kiemelte: a békafaj Dél-Amerikában, az Andok magasabb régióiban él, valószínűleg az egykori Gondwana őskontinensen fejlődhettek ki az őseik.

Ez a béka nagyon szűk elterjedési területen fordul elő Bolíviában, ahol eltűnt a populáció, most azonban találtak öt példányt, amelyből kettő nőstény

– magyarázta a szakértő. Egyiküket, Júliát éppen Valentin napon, február 14-én szeretnék összeereszteni Rómeóval, a tíz éve magányosan élő fajtársával. Ha az utódok megszületnek, és a szülők felnevelik őket, keresnek egy alkalmas helyet, ahol elengedik a kicsiket, felduzzasztva ezzel az ottani békaállományt.

Problémát jelent azonban, hogy a faj köderdőben él, a klímaváltozás pedig rossz hatással volt ezekre a helyekre. A trópusi területek magas hegységei körül ködgyűrű alakul ki, a környezeti változások miatt vagy egyre feljebb csúszik ez a jelenség, vagy ritkul a megjelenése – tájékoztatott Babocsay Gergely. Ráadásul a helybeliek pisztrángokat telepítenek az itt található patakokba, amelyek megeszik a békákat és az ebihalakat.

„Nem túl jók a kilátásai ennek a békának, még akkor sem, ha Rómeó és Júlia szerelméből lesz valami”

– fogalmazott a szakosztályi elnök. A kitrit gomba is veszélyezteti a békákat, Dél-Amerika emblematikus állata, az aranyvarangyocska valószínűleg ennek a betegségnek lett az áldozata. A most befogott békákat a kutatók éppen ezért előre lekezelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×