eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Négyezer éves ritkaságokat találtak Egyiptomban

Négyezer éves macska- és szkarabeusz-múmiákat tártak fel régészek egy egyiptomi régészeti ásatáson Kairó közelében - számolt be róla a BBC News.

A mumifikált állatokat a szakkarai nekropoliszban, az V. dinasztiát alapító, Kr. e. 2500 évvel uralkodó Uszerkaf fáraó piramiskomplexuma közelében tárták fel ősi sírokban. A régészek szerint a leletek több mint négyezer évesek lehetnek. Az egyik sírban egy bronz macskaszobrot is találtak.

Az ősi egyiptomiak hitvilága szerint a macskák és más állatok is különleges helyet foglaltak el a túlvilági életben. A szkarabeuszok ugyancsak vallási jelentést hordoztak, egyebek mellet a napisten Ré szimbólumának számítottak - emlékeztetett a brit hírportál.

Musztafa Waziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője a leletről beszámolva szombaton hangsúlyozta, hogy a mumifikált szkarabeuszok "valóban ritkaságok".

Az ókori Egyiptomban az elhunytakat azért mumifikálták, hogy megőrizzék testüket a túlvilági életre, az állatokat viszont vallási áldozatként.

Az Uszerkaf piramis közelében hét szarkofágra bukkantak rá a régészek, ezek közül háromban voltak macskamúmiák. A régészeti helyszínen tovább folynak az ásatások. Az archeológusok egy újabb síremlék ajtaját már megtalálták, ennek felnyitását a következő hetekben tervezik.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×