eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Lovász László: tudományos áttörést hozhat a tízmillió eurós hálózatkutatás

Az Európai Kutatási Tanács legrangosabb pályázatán 10 millió euró támogatást nyert a Magyar Tudományos Akadémia, a Közép-európai Egyetem és a prágai Károly Egyetem együttműködésében megvalósuló hálózatkutatási program.

295 beadott pályázatból három lépcsős bírálati folyamatban 27 győztest hirdetett az Európai Kutatási Tanács. Lovász László MTA-elnök, matematikus, a projekt egyik vezető kutatója az InfoRádiónak elmondta, pár éve publikált egy új monográfiát, amely egy új matematikai elméletet dolgozott ki nagyon nagy hálózatok elméletének leírására. Közben Barabási Albert-László és munkatársai a hálózatokat gyakorlatiasabb oldalról vizsgálták, vagyis konkrét hálózatok tulajdonságait vettek górcső alá. A harmadik társ egy prágai professzor, Jaroslav Nešetřil, aki a matematikai logika és az algebra eszközeit fejlesztette, hogy a nagyon nagy hálózatokat vizsgálja.

Lovász László elmondta, mindhárman publikáltak egy-egy monográfiát, és amikor megismerték egymást, akkor vetődött fel, hogy egyesítsék a meglévő tudásukat. A projekt célja a dinamikusan változó hálózatok matematikai modelljének kidolgozása.

"A való világban lévő hálózatok problémáiból kiindulva, de a matematika módszereivel kell eredményt elérni. A dinamikusan változó hálózatok elmélete nincs kidolgozva, de a statikus hálózatok leírásában már komoly eredmények vannak"

- mondta az Akadémia elnöke, és a statikus hálózatokra példaként említette a közlekedési hálózatot, a rajta haladó forgalom viszont már dinamikus hálózat.

"Amikor egy hálózaton dinamikát vizsgálunk, az megnehezíti a problémákat" - tette hozzá, de ezt szeretnék most majd általánosabban, elméletben megközelíteni.

Barabási Albert-László szerint ha sikerül a változó hálózatok matematikai modelljét kidolgozni, az paradigmaváltást jelent a tudományban. Lovász László ehhez hozzátette, a hálózatok matematikai leírásához más modellek szükségesek, mint amit a differenciál- és integrálszámítások nyújtani tudnak. Szerinte a tudományok, amikor a felvilágosodás korában kialakultak, hatalmas matematikai eszköztárat is kifejlesztettek.

"Ezek az eszközök nagyon jól leírják egy-egy elem tulajdonságait, mozgását, változását, de amikor egy elem hálózatban történő mozgását vizsgálják, akkor nem a hagyományos eszközök alkalmasak, hanem a hálózat, amire az analízis kiegészítőjeként tekintenek" - mondta Lovász László, és jelezte, a nehézség, hogy

a hálózat a "nyelvet" jelenti, nem ad eszközöket a matematikusok kezébe, de a kutatók most mégis ebbe az irányba indulnak el.

Lovász László elmondta, az alapkutatás eredménye, a kidolgozott matematikai algoritmusok a későbbiekben a tudományos élet számos pontján alkalmazhatók lesznek, így az agykutatásban, a szociológiában, a médiakutatásban, a fertőző betegségek terjedésének vizsgálatában, az ökológiai hálózatok elemzésében csakúgy, mint a közlekedéstudományban vagy az informatikában, és mindazon területeken, ahol a dinamikusan változó óráshálózatok strukturálják az életet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×