INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

mobiltelefon

szombat

munkanap

Tudományos kutatás: félgőzzel dolgozunk a szombati munkanapon

Tudományos kutatás: félgőzzel dolgozunk a szombati munkanapon

Infostart / InfoRádió

A mobiltelefonok cellainformációi alapján a Magyar Tudományos Akadémián kikutatták, nagyjából mi történhet a dolgozó emberekkel azokon a szombatokon, amikor munkában lenne a helyük. Budapest hősiesen helytáll munkafronton.

Csak alig különbözik egy erősebb hétvégétől az a szombat, amelyen egy ünnepnap miatt dolgoznunk kell. Ugyanakkor nem a pihenőnap, hanem az időjárás dönti el, hogy elhagyjuk-e hétvégén a várost - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földrajztudományi Kutatóintézetének Magyar Telekommal közös legújabb kutatásából. A kutatás azt próbálta kideríteni, a szombati munkanapok hogyan befolyásolják a városlakók mozgását, illetve az emberek telefonhasználatát.

Szabó Tünde, az MTA mobil-cellaadatok feldolgozásáért felelős vezető kutatója az InfoRádiónak elmondta, két típusú adatot vizsgáltak a felmérésben. A 2017. november 1-jétől hét hónapon át folytatott kutatásból kiviláglik, az ezen időszakba eső

két szombati munkanapon egy átlagos szombatinak (120-144 millió) megfelelő hívást bonyolítottak az emberek (140 millió).

A hétköznapi kommunikációs események száma ebben az időszakban 157 millió volt, ami Szabó szerint azt jelenti, hogy alig volt nagyobb az eseményszám a szombati munkanapokon, mint más szombatokon.

Az egy készülékre eső átlagos szombati "eseményszámban" (34) sem volt szinte semmi különbség (35), miközben ugyanez a szám a valódi hétköznapok esetében 39.

Az is igaz ugyanakkor, hogy

a budapestiek sokkal nagyobb arányban dolgoznak a szombati munkanapokon.

A fővárosban egy átlagos szombaton 10 százalékkal alacsonyabb az eseményforgalom, a "munkás szombatokon" viszont ez a visszaesés csak 6 százalékos volt.

A kutatáshoz kapcsolódóan, mint Szabó Tünde elmondta, a projekt végére, 2019 decemberére el fog készülni az a lekérdezőfelület, amely mindenki számára elérhetővé teszi - megfelelő anonimizálás mellett - azt az információt, hogy milyen időszakban mekkora embertömeg hol jelenik meg.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Munkás szombatjaink a mobil-cellainformációk alapján
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018