eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Kifinomult új vírus nyúlja le a banki adatokat

Egy rendkívül kifinomult banki vírus kezdte el támadni a brazil vállalatokat, ami akár a felhasználó biomatikus adatait (pl. ujjlenyomat, retina, arckép) is ellophatja - derítették ki az IBM X-Force biztonsági szakemberei.

A CamuBot névre keresztelt vírus alig egy hónapja tűnt fel Brazíliában, csak vállalati ügyfeleket támad, egy banki biztonsági modulnak álcázza magát - írja a Portfolio.hu.

A vírus nem egy tipikus, "láthatatlan" trójai, hanem ismert bankok oldalait és logóit másolja le, a felhasználó maga telepíti fel. A támadásokat komoly felderítés előzi meg:

a vírust üzemeltető csalók kiderítik, hogy milyen banknál vezet számlát egy adott vállalat, majd felhívják a banki ügyek intézéséért felelős alkalmazottat, miközben magukat a pénzintézet tanácsadójának adják ki.

A csalók arra kérik az ügyfelet, hogy ellenőrizze egy URL segítségével, hogy a legfrissebb bankbiztonsági szoftver van-e telepítve a gépére. Természetesen az URL azt adja ki minden esetben, hogy frissíteni kell,

a gyanútlan ügyfél ezután letölti a "bankbiztonsági alkalmazást" és telepíti a gépére.

A vírus a vírusirtókat és a tűzfalakat is meg tudja téveszteni és magát megbízható alkalmazásként tünteti fel.

A telepítés után egyszerűen arra kérik az áldozatot, hogy jelentkezzen be a bankfiókjába, az adatokat ezután lenyúlják és a "telefonos asszisztens" bontja a vonalat.

A vírus a biometrikus azonosítást is át tudja verni, ha van ilyen hitelesítésre szolgáló eszköze az ügyfélnek, a CamuBot üzemeltetői egy saját driver telepítésével egyszerűen lenyúlják az ügyfél biometrikus adatai által generált kódot és felhasználják a belépésre.

Egyelőre nincs szó arról, hogy a vírus Brazílián kívül bárkit támadna, azonban hasonló sémák működnek Európában is, ilyen például a TrickBot, a Dridex és a QakBot is.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×