eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rendkívüli felfedezés Közép-Európában

Új bogárfajt fedeztek fel Csehországban.

A porvafélék (Dermestidae) családjába tartozó új bogárfajt fedeztek fel kutatók egy part menti erdőségben Dél-Morvaországban, a Morva és a Thaya folyók összefolyásánál magasodó öreg tölgyfákon.

A Cseh Tudományos Akadémia biológiai központja (BC CAS), a prágai Cseh Élettudományi Egyetem és az Ostravai Egyetem kutatói négy egyed tanulmányozása alapján készítettek leírást az új fajról, amelynek felfedezéséről a Folia Heyrovskyana című magazinban számoltak be.

"Ez egy rendkívüli felfedezés. Közép-Európa alaposan tanulmányozott terület és csak nagyon ritkán bukkanni a tudomány számára ismeretlen fajokra"

- mondta Petr Sipek, a Cseh Rovartani Társaság tagja.

A biológiai központ munkatársaként dolgozó Lukas Cizek és csapata 360 csapdát helyezett ki még 2012-ben a vizsgált területre. A kutatók bogarak százait fogták be a csapdák révén, majd szétválogatták a rovarokat, és specialistákhoz küldték őket azonosításra.

A porvafélék családjába tartozó új bogárfajnak a jelek szerint masszív öreg tölgyfákra van szüksége a túléléshez. A kutatók eddig kizárólag ezeken a fákon azonosították őket.

A Morva és a Thaya folyók összefolyásánál elterülő vidéket gyakran a morvaországi Amazonas-medenceként emlegetik. A területre jellemző masszív öreg tölgyfák azonban egyre fogyatkoznak. Az 1990 és 2009 közötti időszakban a tölgyfák több mint fele eltűnt.

Cizek szerint a terület állami tulajdonban van, ezért nem jelenthet problémát a védelme, azonban minden eddigi erőfeszítés hiábavalónak bizonyult. "Az állami erdészeti hatóság hozzáállása és a természetvédelem elhanyagolása mind fenyegetést jelentenek a térségre. Fennáll a veszélye annak, hogy elpusztítjuk ezt az egyedülálló területet" - hangoztatta a kutató.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×